van HARTe netwerken

weblog Marleen & Martin 't Hart

PinksterChallenge 2020 #deelhetvuur

ill860

Tieners in lockdown

Eind maart krijgen we van de één op de andere dag te horen, dat heel Rwanda in een totale lockdown moet om het coronavirus goed te kunnen bestrijden. Pas later realiseren we ons dat er voorlopig geen wekelijkse contacten meer zijn met tieners en ook geen bijbelstudietijd met elkaar. Via onze tienerleidersgroepsapp besluiten we wekelijks voor elke tiener afzonderlijk te bidden. In onze tienerklas hebben we 75 tieners geregistreerd. Daarvan hebben 25 tieners een telefoon of delen ze met anderen een telefoon. We proberen contact met ze te maken om zo even een praatje te maken. Sommigen zien we bij het uitdelen van voedselpakketten bij de kerk. Het is moeilijk te accepteren, dat de meesten onbereikbaar zijn. Echter Gods netwerk heeft altijd goede verbinding (internet). Wij moeten tieners loslaten, maar God laat niet los wat Hij begonnen is in de harten van onze groep tieners.
Begin mei worden de lockdown-maatregelen versoepeld. Daardoor kunnen we tieners op straat ontmoeten en een praatje maken of een boodschap doen. Het biedt ook de kans om een paar tieners een middag te laten studeren op de laptop bij ons thuis.

Video's

Zowel in Rwanda als in Nederland zijn de kerken dichtgegaan. Vanuit de Sionskerk, onze uitzendende gemeente kwam het verzoek om een video te maken over onze missie voor de komende 2 jaar. Dat is in deze situatie een flinke uitdaging. Met 2 tieners zijn we aan de slag gegaan om een opname te maken. Vele hartverwarmende reacties volgen. Toen er daarna een verzoek kwam uit een andere gemeente voor een video met een Pinksterboodschap over ons werk, hoefden we niet lang na te denken. Met een klein groepje tieners moet dat wel gaan lukken. Ineens laait het vuur weer op, terugdenkend aan de Pinksterkerkdienst in 2019 waar we samen met de tieners een ‘Pinksterervaring’ hebben uitgevoerd met leeglopende ballonnen, brandende waxinelichtjes en het lezen van de Pinksterboodschap in verschillende talen. Het idee wordt geboren om de tieners uit te dagen de Bijbelse boodschap op een voor hen nieuwe manier uit te dragen.
We nodigen een paar tieners nodigen uit en benadrukken dat ze alleen moeten komen vanwege de overheidsmaatregelen. Dit druist echt tegen de cultuur in. We gaan uiteindelijk de uitdaging aan met een groter groepje dan verwacht. Ze vertellen wat Pinksteren voor hen betekent. Ook getuigen ze hoe de Heilige Geest hen bereikt nu de kerken dicht zijn. De tieners zijn helemaal enthousiast. Wat willen ze dit graag delen samen met anderen.

PinksterChallenge2020

In de week erna zien we op Facebook de PinksterChallenge 2020 #deelhetvuur voorbijkomen van Jong Protestant. De 7 challenges zijn heel geschikt om met een klein groepje tieners uit te voeren.  Eén van de tienerleiders is net als Martin bedreven in het maken van video’s. We besluiten samen om van elke challenge een video te maken en te plaatsen op Instagram en onze facebook pagina: Hart4Rwanda. Zogezegd, zo gedaan. De eerste Challenge 1 is gedeeld. De tieners willen het vuur delen………..

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.