Leven op Java

weblog Marlies en Björn van Veelen

Blog #14 Streepjes zetten

ill860

Op onze koelkast hangt een aftelkalender. Hierop houden we bij hoeveel dagen er nog zijn totdat we in het vliegtuig stappen naar Indonesië. We zijn begonnen met 80 dagen en op dit moment kunnen we nog maar 16 streepjes zetten.

Deze dagen voelen een beetje surrealistisch. Alsof het niet echt is. Aan de ene kant gaat ons leventje gewoon door. We halen boodschappen, gaan sporten en volgen Indonesische les. Maar aan de andere kant staat er opeens in de agenda: “laatste keer afspreken met <….>”.

Deze afspraken staan al een flink aantal weken. We hebben er namelijk voor gekozen om laatste momenten met opa en oma’s, ouders, broers, zussen en goede vrienden in te plannen. Geen groot afscheidsfeest dus, maar kleine momenten waarop we elkaar voorlopig voor het laatst zien.

Ook dit soort momenten horen dus bij deze stap. Momenten waarin je met elkaar terugkijkt om wat je hebt meegemaakt, maar ook de tijd neemt om voor een lange tijd afscheid van elkaar te nemen. Want waarschijnlijk is onze eerste verlof pas over 1,5 jaar. Kun je je dat voorstellen, dat je iemand de komende 1,5 jaar niet zou zien? Wat zou dat met jou doen?

Een ding wordt ons wel steeds duidelijk. God neemt geen afscheid van ons en wij nemen geen afscheid van Hem. Dat klinkt ontzettend cliché, maar dit geeft zo’n rust. Op dit moment leven we in een wereld waarin echt alles verandert. We nemen afscheid van geliefden, laten wat vertrouwd is achter ons en stappen een onzekere toekomst tegemoet. Maar in die onzekere toekomst is God al aanwezig. Hij is dezelfde als wie Hij hier is.

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.