Leven op Java

weblog Marlies en Björn van Veelen

Blog #15 In de boot blijven

ill860

De afgelopen jaren heb ik (Björn) regelmatig met jongeren gesproken over het verhaal van Petrus uit Mattheüs 14. Over hoe God je, dwars door stormen heen, roept om tot Hem te komen. En dat Hij je dan soms kracht geeft, het onmogelijke te doen. Een prachtig beeldend verhaal wat ontzettend inspireert. Dat onze God ons aanmoedigt om onze angsten achter ons te laten en ons te richten op Hem. En dat zelfs wanneer je dit doet en je faalt, Hij altijd dichtbij is om je op te richten.

Afgelopen week las ik het verhaal nog eens. En opeens werd alles anders. Waar ik me zo vaak heb geïdentificeerd met Petrus, al lopend en wegzakkend in dat water, viel mijn wat anders op.
Die andere discipelen.
Ze bleven gewoon zitten in de boot. Misschien wel verlamd van schrik door de geestverschijning, de storm, de stem van Jezus of de actie van Petrus. Ze spelen ook bijna geen rol in het verhaal. Ze zijn aanwezig in de boot, maar daar blijft het dan bij. 
Voor hen geen hoofdrol, geen heldenactie of bestraffing van Jezus. Zij werden toeschouwer maar later ook aanbidder.

En op dit moment voelt ons leventje af en toe zo. Afwachtend. Angstig. Onzeker over de toekomst. En nu geen Jezus die ons roept om uit onze boot te stappen en over het water te lopen. Om onze angsten te trotseren. Om onze angsten met Zijn kracht te overwinnen.

Nee, nu een Jezus die aan boord komt en erbij komt zitten. Samen onderweg naar Gennesaret (Matt 16:35). Samen onderweg naar nóg grotere wonderen dan over water lopen. Want uitbreiding van zijn Koninkrijk, daar gaat het Jezus om.

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.