Leven op Java

weblog Marlies en Björn van Veelen

Blog #18 Goedemorgen Yogyakarta!

ill860

In deze blog krijg je een inkijkje in ons dagelijks leven, zodat je een beetje een beeld krijgt wat we doen op een dag.

Elke ochtend worden wij rond 05:00 wakker. Een moskee bij ons in de buurt vertelt ons dan dat de zon is opgekomen en dat het voor de moslims tijd is om te bidden. Handig, want dan kunnen wij dat ook gelijk doen!

Meestal staan wij rond 06:00 op. Dat klinkt best vroeg en dat is het ook :)  Maar het leven begint hier wat eerder dan dat ons leven in Nederland begon. Aan het begin van de dag ontbijten we samen en nemen we tijd om ons te richten op God.

Zondagochtend gaan we om 07:45 naar de Indonesische kerkdienst (de GKI). ’s Avonds bezoeken we een internationale kerk, in een hotel bij ons in de wijk. Verder zijn onze zondagen lekker rustig, we hebben tijd om te ontspannen en om te Skypen met onze ouders in Nederland.

De volgende ochtend lopen wij om 07:45 richting de taalschool. Daar hebben we les tot 12:00. We krijgen individueel les van verschillende leraren. Na deze lessen hebben we pauze tot 15:15. In deze pauze gaan we vaak naar een sportschool. Het is heerlijk om even je hoofd leeg te trainen en even goed te kunnen bewegen. De rest van de dag hebben we namelijk niet veel mogelijkheden om te bewegen, dus daarom doen we het dan. Daarna lunchen we altijd ergens in de wijk. Dit komt omdat in de homestay waar we nu zijn, we niet de mogelijkheid hebben om zelf te koken. Gelukkig zijn er veel warungs in onze wijk, is het goedkoop en doet eigenlijk iedereen het hier. 

’s Middags hebben we dan weer les van 15:15 tot 17:00. Daarna eten we vaak weer in een van de warungs bij ons in de wijk. En ’s avonds dan? Tsja, dan zijn we bezig met het schrijven van blogs, nieuwsbrieven of maken we content voor ons Instagramaccount. Ook hebben gelukkig nog tijd om lekker te lezen of muziek te maken. Of het laatste restje huiswerk weg te werken... 

Vaak vliegt de week voorbij, maar op vrijdag merken we ook dat ons hoofd vaak vol zit van alle lessen. We leren ontzettend veel in een hele korte tijd, waardoor het fijn is om op zaterdag en zondag een beetje afstand te kunnen nemen. Het is dus heerlijk om weekend te hebben! De zaterdag gebruiken we vaak om de omgeving te verkennen. We hebben namelijk alle vrijheid met onze ‘eigen’ scooter. En een groot voordeel; we moeten vaak gelijk in de praktijk brengen wat we die week hebben geleerd.
Wanneer we de stad uitgaan spreken de mensen bijna geen Engels, dus komt ons geleerde Bahasa Indonesia gelijk van pas. En gelukkig… is er anders altijd nog Google Translate.

 

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.