Leven op Java

weblog Marlies en Björn van Veelen

Blog #23 Westerse uitdagingen?

ill860

In de vorige twee blogs namen we je mee in twee grote uitdagingen van Indonesië. Vandaag de derde: de onderlinge verschillen tussen arm en rijk.

Misschien heb je deze video (klik) al wel gezien op ons YouTube kanaal of via onze Instagram pagina. Wanneer je deze video bekijkt waan je je in Amsterdam, Londen, Barcelona of elke andere grote Westerse stad. 
Het is groot, groter, grootst! En eigenlijk precies zoals we gewend zijn, want je ziet de merken die wij kennen en de kleren die wij (vaak) ook dragen.

Verschillende mensen vonden het een lastige video. Want, hoe kan het dat er in een land met zo ontzettend veel armoede ook zoveel rijkdom is? De beelden van het 'arme' Indonesië zijn bekend voor veel van ons, deze beelden zijn nieuw. Hoe kan het toch, dat die twee extremen zo zichtbaar zijn in één land?En met die vraag zitten we gelijk midden in het thema van deze blog. Want welkom in Indonesië; een land waar er extreme rijkdom is en tegelijkertijd ook extreme armoede.

Het winkelcentrum wat je in de video ziet is niet voor iedereen weggelegd. Je moet tot de middenklasse of de hogere klasse behoren om hier te kunnen winkelen. Leraren van onze school (met een klein gezin) kunnen hier bijvoorbeeld prima terecht. Maar we vragen ons af of de medewerkers van onze homestay er hun kleding kopen; we denken van niet. De prijzen zijn veel te hoog, onbetaalbaar voor de lagere klassen in deze maatschappij.

En precies dit is een grote uitdaging voor Indonesië, zo geven onze docenten aan. Want op school en in de maatschappij is dit aan alle kanten zichtbaar. De verschillen worden steeds groter en de twee groepen (arm / rijk) groeien elke dag steeds verder uit elkaar.
Indonesië is altijd het land geweest waar men elkaar vasthield, ondanks financiële status. Maar dat verandert. Jongeren gaan vooral om met jongeren uit hun eigen sociale klasse en kijken neer op een armere of rijkere klasse.

Uitdagingen genoeg dus; verdeeldheid, de natuur en de grote verschillen tussen arm en rijk. We zijn benieuwd wat we er over schrijven, wanneer we één of drie jaar verder zijn… Delen we dan deze observatie nog steeds? Of is er wat verandert? Wij houden onze ogen open.

 

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.