Leven op Java

weblog Marlies en Björn van Veelen

Blog #26 Geen welkomsfeestje

ill860

Voorzichtig schuiven we de kerkbank in. We kijken om ons heen en realiseren ons, dit is dus de kerk waar we de komende 6 jaar zijn te vinden. Dit is de kerk waar we voor gaan werken. Na een paar minuten komt er een ouder gemeentelid in dezelfde kerkbank zitten, we proberen een praatje te maken, maar verder dan ‘goedemorgen’ komt het niet. Na de kerkdienst, met veel herkenbare elementen in de liturgie, lopen we weer naar huis. Oké, dit is het dus. 

Geen welkomstfeest. Niemand wist wie wij waren en dat het onze ‘eerste’ zondag in de kerk van Salatiga was. Geen welkomstwoordje. Geen gesprekjes voor of na de dienst. En de zondag die daar op volgt verloopt hetzelfde, net als de afgelopen zondagen. 

Samen praten we erover door. “Wat vinden we hier nu van? Waarom voelt dit zo raar?” Vanuit een ver verleden kennen we de verhalen dat zendelingen als halve helden op het zendingsveld werden onthaalt. Is dat dan waar we naar verlangen? Ook niet een klein beetje?

Nee, want we zijn geen haar beter, dus maak alsjeblieft geen helden van ons. 

Maar wat is het dan wel? Na een paar dagen ontdekken we dat het waarschijnlijk veel te maken heeft met ons verlangen. We verlangen naar een wereldwijde kerk waarin iedereen (dus ook jongeren en gehandicapten) worden gezien en worden gekend. Waar iedereen haar plek heeft. Omdat we geloven dat het zó bedoelt is.

En op de afgelopen zondagen stonden we ‘even’ aan de andere kant. Voelen we ons niet gezien en niet gekend. Even zo voelen we misschien iets, wat al die anderen al hun leven lang voelen. En zo wordt deze ervaring brandstof om te blijven verlangen naar zo’n kerk. Naar een gemeenschap waar iedereen een plek heeft.


 

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.