Leven op Java

weblog Marlies en Björn van Veelen

Blog #27 Kerstlawaai

ill860

Twee weken geleden waren we een paar dagen in Singapore, om daar onze werkvergunning op te halen. Na 2 uur gevlogen te hebben, stapten we in een compleet andere wereld. Een stad die niet onder doet met New York, Londen of een andere grote westerse stad. 
Maar naast de metershoge kantoren, de enorme winkelcentra en de zichtbare rijkdom, is er nog iets anders wat het een compleet andere wereld maakt. 

Het is kerst in Singapore. 

Overal waar we komen is het zichtbaar. Kerstmannen, kerstversieringen en kerstliedjes bij elke winkel die je binnenstapt. Singapore maakt zich klaar voor het feest van prachtige lampjes, gezelligheid, overdadig gedekte tafels en speciale kerstkleding.
En dat is best even schakelen. 
Want in Salatiga merken we er bijna niets van. Natuurlijk gaan we in de kerk met het ritme van Advent mee, maar daar blijft het dan ook bij. Af en toe zie je een verdwaalde kerstversiering in een winkeltje, maar de kans is groter dat je die over het hoofd ziet. 

Het contrast kan niet groter. 

“Ja, waar gaat het nu om?” Echt zo’n vraag die wij elkaar vaak stellen. Om elkaar dan vertwijfelend aan te kijken, zonder het echte antwoord te weten. Want het is makkelijk om kritiek te geven op de Singaporese overdadigheid en Amerikaanse manier van kerst vieren. Zo’n ‘uitgeklede’ variant als hier in Salatiga past misschien ook wat beter bij ons. 

Tot we de hoek om liepen. 

Metersgroot stond het, met gouden letters, op de voorkant van een winkelcentrum in de drukste straat van Singapore. “Johannes 13:34: Heb elkaar lief, zoals ook Ik u heb liefgehad.”

En opeens werd het duidelijk. Dit is de boodschap van kerst: elkaar liefhebben, omdat Christus ons eerst heeft liefgehad. En alleen met die boodschap wordt het kerst in de kleine bergdorpjes rondom Salatiga, tussen de rijstvelden en in de hardwerkende arbeidersgezinnen. Maar met die boodschap wordt het óók kerst in Singapore. Tussen de zingende kerstmannen, de metershoge kantoren en overweldigende luxe. 

Liefhebben, omdat Christus ons lief heeft. 


 

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.