Leven op Java

weblog Marlies en Björn van Veelen

Blog #29 Tienertijd

ill860

Op 24 juni 2019 werd ik 30 jaar, maar deze maanden voel ik mij weer 15. Dat leven op Java als gevolg zou hebben dat ik mijn pubertijd herbeleef, dat heeft de GZB mij niet vertelt bij mijn sollicitatieperiode…

Dus mocht je er aan denken om ook naar het buitenland te gaan, zie deze blog dan als een waarschuwing met een knipoog…

Als puber was ik onzeker (ja, wie niet?). Vragen spookden door mijn hoofd. Wie ben ik? Wie mag ik zijn? Wat vinden ze van mij? Doe ik het wel goed? Wat is normaal? Hier was ik gelukkig al een flink aantal jaar vanaf. Maar sinds ik in ons eigen huis in Salatiga woon, voel ik hetzelfde. Alsof ik 15 jaar terug in de tijd stap, terug mijn tienertijd in. 

Kijk, in Nederland had ik het prima voor elkaar. Ik kende de ‘regels’; ik wist wat normaal en geaccepteerd gedrag was bij mijn vrienden, familie, in de buurt en op mijn werk. Ik had een mooie baan, deed betekenisvol vrijwilligerswerk en had mijn leven prima op orde. Dacht ik. 

Hier in Indonesië weet ik niets. Ik spreek de taal bijna niet, weet weinig van wat sociaal geaccepteerd is en heb geen flauw idee wat andere mensen van mij denken wanneer we elkaar ontmoeten. Er gaan constant grote alarmlampen in m’n hoofd af en het voelt alsof met koeienletters: 'ONZEKER' op mijn voorhoofd geschreven staat.

Alles wat ik in de vorige jaren had opgebouwd is afgebroken. Dat is er niet meer. Hier beginnen Björn en ik opnieuw. En wat is er dan nog over?
Want alles wat in Nederland telde, telt hier niet mee. En wat houd je dan nog over? 

Nou bar weinig dus. En hierin ontdekte ik dat dit eigenlijk gewoon oké is. Want onze God zegt dat het goed is. Hij zegt elke morgen weer dat ik van Hem ben en Zijn gedachten zoveel belangrijker zijn, dan al die andere gedachten. Zijn liefde en trouw zijn niet te veranderen.
En misschien zegt Hij ook wel: “Prima Marlies, dat jij dacht dat jij je leventje prima op orde had… Maar nu leer ik jou, dwars door die onzekerheid heen, dat Mijn gedachten zoveel belangrijker zijn.”
 

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.