Leven op Java

weblog Marlies en Björn van Veelen

Blog #30 Waarom de wekker om 05:00 gaat

ill860

Op zondag gaat onze wekker om 05:00. ’s Ochtends dus. Omdat we een uur later, samen met een groepje mensen de kerkbanken inschuiven. We vroegen eens waarom het eigenlijk zo vroeg is; “nou dan heb je nog wat aan je dag…” was het antwoord. En laatst werd dat opeens een stuk duidelijker! 

We waren 's ochtends net een kwartiertje weer thuis, toen er een aantal buurmannen op de stoep stonden. We gingen schoonmaken! In dit geval een echt mannenklusje, dus ik verruilde mijn traditionele Indonesische batikkleren voor was kluskleren en liep naar buiten.

Uit elk huis in onze buurt kwamen mannen te voorschijn. En zo begonnen we samen de straten te vegen, onkruid weg te halen en afval op te ruimen. Zo’n 3,5 uur lang. En ondertussen kletsen he… Wat dat kunnen ze als de beste! Kletsen over Nederland, over politiek, voetbal en over het weer. 

Af en toe stopten we bij een huis, waar een van de vrouwen vervolgens een stapel snacks of fruit bracht. We dronken koffie of thee en we gingen verder. Want die wijk, die moest schoon!
Al snel ontdekte ik dat dit niet een eenmalige actie was, maar dat dit elke maand op de planning staat. Nouja planning… geen vaste datum, maar in ieder geval 1 keer per maand.

Ondertussen kon ik rustig aan mijn moslimbuurman uitleggen dat ik even daarvoor nog naar de kerk was geweest en ik voor diezelfde kerk werk. Vol trots (en iets opscheppend) vertelde hij dat het dorp, het voorbeeld van saamhorigheid is. En ik bedacht me, misschien komt dat wel omdat iedereen mee doet. Die wijk is van ons allemaal, dus we zorgen er allemaal en met elkaar voor. Eigenlijk net als die grote wereld…
 

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.