Leven op Java

weblog Marlies en Björn van Veelen

Blog #31 Met je voeten in de modder staan

ill860

‘Met je voeten in de modder’. Ik had geen idee wat het betekende, tot afgelopen dagen… 

Als onderdeel van mijn werk bezoek ik samen met een paar collega’s mensen met een handicap. Veel van hen wonen bij Salatiga vandaan, hoog in de bergen. Rondom Salatiga liggen hoge (vulkanische) bergen, met kleine dorpjes waar vooral  boeren wonen. Zoals overal, wonen er dus ook hier mensen met een handicap. Ver weg van voorzieningen, hulp of medische zorg.

De GKJTU, de kerk waar wij voor werken, heeft dit gesignaleerd en organiseert bezoekwerk. Samen met een collega en de plaatselijke predikant, bezoeken we deze mensen. Aandacht geven aan de vader, de moeder en het gehandicapte kind. Het zijn de kleine dingen die hier al het verschil maken. 

Alleen dat het een andere wereld is dan Nederland, daar kwam ik al snel achter. Ik stapte een wereld binnen, die ik nog niet kende. Huisjes die we in Nederland ‘oude koeienschuren’ zouden noemen, grote zichtbare armoede en uitzichtloosheid.

Want wat als je 17 jaar bent, niet meer kunt lopen, bijna niet kan praten en daardoor de hele dag op bed ligt? Er is geen dagbesteding voor haar, geen werk en dus ook geen toekomst. Al 17 jaar ligt ze in datzelfde bed. De enige afleiding die ze heeft zijn haar ouders en haar telefoon. 

Opeens begrijp ik wat ‘met je voeten in de modder’ betekent. Het maakt mij vies, het blijft aan mij kleven en eigenlijk wil ik het ontwijken. Ik wil het ontwijken, omdat veel van veel de mensen die ik zie, uitzichtloosheid met zich meebrengen.

En ja, deze blog eindigt dus niet met een mooie wending, een goed einde of een ‘christelijke bemoediging’. Dit is de realiteit hier in Indonesië. En dat dat is soms pijnlijk, verdrietig en somber.

 

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.