Leven op Java

weblog Marlies en Björn van Veelen

Blog #33 Wat doen we nu?

ill860

Drie weken geleden pakten wij onze koffers van de bagageband en liepen wij, een voor ons ijskoude aankomsthal in. Indonesië verruilden wij voor Nederland, Salatiga voor Ede, Indonesische batik voor dikke truien en onze gebruikelijke nasi voor een broodje kaas. 

Opeens zijn wij weer ‘hier’. Nederland dus. En dat voelt raar, ongepland en onverwachts. Alsof het ons ‘overkomt’. Vooral omdat we losgehaald zijn van de plek waar we net een beetje begonnen te aarden.  

Maar wat doe jullie nu in Nederland dan? Kun je gewoon verder werken? Of ligt alles stil? 

De laatste dagen kwamen wij de woorden van Prediker 9: 7-10 een aantal keer tegen: 

“Ga uw weg, eet uw brood met blijdschap, drink uw wijn met een vrolijk hart, want God schept al behagen in uw werken.
Laat uw kleding te allen tijde wit zijn en laat op uw hoofd geen olie ontbreken.
Geniet van het leven met de vrouw die u liefhebt, al de dagen van uw vluchtige leven die Hij u gegeven heeft onder de zon, al uw vluchtige dagen. Want dit is uw deel in het leven en bij uw zwoegen waarmee u zwoegt onder de zon.
Alles wat uw hand vindt om te doen, doe dat naar uw vermogen, want er is geen werk, geen overleg, geen kennis of wijsheid in het graf, waar u naartoe gaat.” 


En deze wijsheid die de prediker met ons deelt, proberen wij elke dag weer toe te passen, met vallen en opstaan. We proberen onze weg te gaan en daarbij te genieten van wat ons gegeven wordt. En verder, zoals een andere vertaling zegt: “Doen wat je hand te doen vindt.”

Wij kunnen helaas vanuit Nederland ons werk voor de GKJTU niet voortzetten. Maar we kunnen gelukkig wél met onze taalstudie verder. Ook helpt de GZB ons om te reflecteren op het achterliggende jaar en na te denken over de toekomst van het werk voor de GKJTU. Daarnaast lezen we veel en doen we wat andere werkzaamheden voor de GZB. 

Deze wijsheid van de prediker geeft ons rust en vertrouwen. Want ookal gaat het nu (voor ons allemaal) anders dan dat we eigenlijk zouden willen, we doen wat we kunnen. 

Voor ons is dat niet altijd genoeg. Want zelf zouden we zo graag meer willen, maar blijkbaar is dit voor God genoeg:  
  • Doen wat je kunt
  • Genieten van wat je ontvangt

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.