Leven op Java

weblog Marlies en Björn van Veelen

Blog #34 De volgende halte

ill860

Het is alsof er omgeroepen wordt: ‘En de volgende halte is... Oldebroek!’

Inmiddels hebben wij Ede achter ons gelaten en zijn we uitgestapt in Oldebroek. In een oude boederij, omgeven door weilanden, wonen we samen met Heleen van der Sluys (vriendin én collega) en wachten we beide tot we verder kunnen reizen. Wanneer? Dat is nog onbekend. 

Want inmiddels zijn we alweer twee maanden in Nederland. De situatie in Indonesië is ingewikkeld. Mede doordat het zo’n enorm groot land is, met een ontzettend hoog bevolkingspercentage is het lastig om een inschatting te maken van de impact van het Corona virus. Ook het risico voor ons is lastig in te schatten. De officiële besmettingcijfers stijgen nog steeds, maar waarschijnlijk duurt het tegelijkertijd ook nog maar dagen voordat alle fabrieken en winkels 'gewoon' weer open gaan. Het land wil weer terug naar normaal. 

In deze chaos is het bemoedigend om te zien dat de kerk waar wij voor werken, de GKJTU, op verschillende manieren hoop biedt aan de, vaak kleine, gemeenschappen op Midden-Java. Zo is er extra pastorale hulp, worden er mondkapjes gemaakt en is er financiële steun voor gemeenteleden. 

Een ander prachtig voorbeeld is hoe kleine gemeenten van de GKJTU de grotere gemeenten ondersteunen.  Gemeenteleden in de kleine, vaak hooggelegen bergdorpjes, verbouwen voedsel wat zij vervolgens weer verkopen aan de gemeenteleden in de stedelijkere omgeving die geen ruimte hebben om hun eigen voedsel te verbouwen. 

Een pracht voorbeeld van samen kerk, samen sterk zijn in één synode; aan elkaar gegeven en elkaar tot hulp! Wij kunnen niet wachten tot we weer verder mogen reizen naar onze volgende halte: Salatiga. Nog even geduld…

 

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.