Leven op Java

weblog Marlies en Björn van Veelen

Geschiedenis 


In de eerste eeuwen na Christus spelen vooral India en China een grote rol. Het wordt veel gebruikt voor handel, met name in verschillende specerijnen en in de rijst. 

Rond de 15e eeuw begint Portugal een grote rol te spelen, omdat zij proberen de internationale handel in specerijen te beheersen. 
In de 16e eeuw nemen de Nederlanders dit van de VOC over en in de 18e eeuw wordt het een kolonie van Nederland. Het wordt 'Nederlands-Indië'. Er vindt een grote ontwikkeling plaats in het land, met name in de landbouw. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet Japan Nederlands-Indië. In deze periode worden veel Nederlanders  opgesloten in Jappenkampen, worden ze ingezet als dwangarbeiders of komen ze om bij transporten of scheepsrampen. In deze periode wordt de  Indonesische bevolking hard getroffen door een grote hongersnood, waar miljoenen inwoners het slachtoffer van worden. 

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog, dragen de Japanners het bestuur over aan Soekarno en Hatta. Dit zorgt voor een grote onafhankelijkheidsstrijd, waarbij wederom veel slachtoffers vallen. 
In 1949 verklaart Nederland Indonesië geheel onafhankelijk.
In de jaren die volgen blijft het soms onrustig. De afgelopen 20 jaar is het een stuk stabieler geworden en is er sprake van een democratie. 
 

 

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.