Weblog

Matthijs en Rosa Geluk

Herrie

ill860

Een moment tot rust komen. Het liefst kruip ik dan in een hoek weg om in eenzaamheid te luisteren naar goede zang van verstilde geestelijke liederen. Past totaal niet in de Peruaanse cultuur, bedenk ik me, maar mij helpt het.
Een lange wachttijd op het vliegveld van Lima brengt me naar de kleine kapel, waar ik m'n koptelefoon opzet om stil te luisteren. 'Laudate omnes gentes, laudate dominum' - 'looft alle volken, looft de Heer' - klinkt het in mijn oren. In de hemel zullen die prachtige engelenklanken klinken, schiet er door m'n hoofd; en ik begin er zowaar naar uit te zien om daar te zijn.
Dan kijk ik naar buiten, zie 'alle volken' voorbij trekken, gehaast op weg naar hun volgende bestemming. Die 'engelenmuziek' vinden de meeste Peruanen niet mooi. Eerder saai. Liever horen ze beweeglijke salsa of hiphopherrie. Heeft mijn smaak de voorkeur daarboven?
Ik schiet in de lach als ik bedenk dat, als alle volken eens de Heer zullen loven, het wel een verschrikkelijke heisa moet worden. Engelen met hun stem, Afrikanen op de trom, Mexicanen op de trompet, Quecha's met hun ijle, mantraïsche zang, Amazonebewoners met hun dans, om maar wat voorbeelden te noemen.
Weg rust. Opnieuw leren dat Christus mens werd. Afdaalde. Gelijk werd. Geen menselijke vorm is principieel beter dan de andere. De 'heisa' van alle volken bij elkaar is geen herrie als het een richting krijgt. Als het werkelijk lof aan God wordt. Als het meegaat in de beweging van Christus die afdaalde, zich overgaf, en die daarom door God hoog werd verheven en de Naam aller namen kreeg. 'Opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in de hemel, op de aarde en onder de aarde, en elke tong zal belijden: ' Jezus Chirstus is Heer', tot eer van God, de Vader.'  (Fil. 2, 10-11).

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.