Zending Zuid-Soedan

Peter en Jeannette de Groot

Een bezoekje aan het naaiatelier

ill860

Al een hele tijd wilde ik (Jeannette) een bezoekje brengen aan het trainingscentrum van de Mothers Union. Hier leren mensen een beroep. Op dit moment trainen ze naaisters. Met hulp vanuit Amerika hebben ze in dit centrum nu de beschikking over trapnaaimachines. Op deze machines leren vrouwen naaien, waardoor ze later eventueel zelf een bedrijfje kunnen opzetten.
 
Bij trainingscentrum denk je al gauw aan een flink gebouw. Maar dat kom je bedrogen uit. Onder een golfplaten dak, dat steunt op twee muren, ter grootte van nog geen tien vierkante meter, staan drie naaimachines en ook nog een broodbakoven. De rest van de naaimachines staan buiten onder een boom. Dagelijks worden deze naar buiten gedragen. Voor de nacht worden ze binnen opgestapeld in een kleine afsluitbare ruimte.
 
Hier hangen ook de voorbeelden om te naaien. Van lege papieren meelzakken worden de eerste kledingstukken als proef gemaakt. Ben je hiervoor geslaagd, dan mag je beginnen met echte stof. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan 3750 mondmaskers. Deze worden gemaakt voor de scholen die binnenkort hier weer stapsgewijs opengaan. Ook schooluniformen worden hier gemaakt.
 
Toen wij vorig jaar in Nederland waren kregen via via een handnaaimachine gedoneerd. Omdat we niet heel veel bagage mee te nemen naar Oeganda deze keer, kon de naaimachine mee als afwijkende bagage. Wat waren ze er blij mee. Hier hadden ze juist voor gebeden, want ze wilden ook een machine voor vrouwen die gehandicapt zijn aan hun benen. Hij staat nu in het centrum, klaar voor gebruik.
 
'God provides' (God voorziet), zeggen ze hier. 

Een bezoek aan het naaiatelier

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.