Zending Zuid-Soedan

Peter en Jeannette de Groot

Offline ...

ill860

Op het moment dat ik deze blog schrijf, zijn we al dagen offline. Nee, het is geen ‘challenge’ of zoiets dergelijks, maar noodgedwongen. In de vorige blog schreven we over de aanstaande verkiezingen. En die zijn dus vorige week donderdag gehouden. De regering besloot daarom dat vanaf woensdagavond alle internettoegang moest worden afgesloten.
 
En dan kom je er dus achter hoe afhankelijk we geworden zijn van deze moderne techniek, hoe vanzelfsprekend we het vinden dat het allemaal werkt. E-mails komen niet meer binnen; Whatsapp blijft stil; even snel iets opzoeken op internet; de gebedsapp van de GZB waarmee we elke dag voorbede doen voor het zendingswerk wereldwijd (aanrader!) geeft alleen een wit scherm. En we zouden nog veel meer kunnen noemen.
 
Het is voor ons nu vooral ongemak. En nu we geen e-books kunnen downloaden hebben we gelukkig ook nog wel een paar papieren boeken die we nu eens een keer kunnen lezen. Om te horen hoe het met de verkiezingen gaat, vragen we collega die een TV heeft. Nu NPO-gemist het niet doet, hebben we ook nog wel een paar DVD’s om te kijken in de avond.
 
Maar het zet je ook aan het denken over hoe al die informatie en het continue verbonden zijn met anderen je denken beïnvloedt. Laten we een voorbeeld geven. Nu we al dagen geen nieuwsberichten uit Nederland hebben gehoord, weten we bijvoorbeeld niet hoe het met besmettingscijfers is, hoe het in de ziekenhuizen gaat. Dat volgden wij op de voet. En op een bepaalde manier is het ook heerlijk rustig om dat niet te volgen. Maar nu we die informatie niet hebben, raakt het ook heel snel uit je gedachten, merken we. Want corona ‘leeft’ hier nauwelijks. Wij zijn degenen die de mensen om ons heen herinneren aan het belang van het opvolgen van de preventiemaatregelen. Maar nu vragen we ons af of dat was omdat we dat zelf zo belangrijk vonden, gebaseerd op de kennis die we hebben, of was dat omdat we die beelden over corona in Nederland op ons netvlies hadden?
 
Het internet doet het weer (na 5 dagen)! Anders zouden we dit bericht niet hebben kunnen plaatsen. De verkiezingen zijn relatief rustig verlopen, waarbij de huidige president is herkozen.  We kunnen weer contact hebben met familie en vrienden. En dat waarderen we nu nog meer dan voorheen. Maar we zijn ons wel weer even bewust geworden hoe groot de invloed van internet en informatie op ons leven is. Wellicht gaan we in de toekomst wel eens vrijwillig eventjes offline.

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.