Care4Malawi

weblog Rieneke & Gert van de Pol

Savy

ill860

Een paar weken terug hebben we Savy bezocht. Om misverstanden te voorkomen: Savy is een koe. Natuurlijk ging het om een bezoek aan de eigenaar van deze koe en zijn gezin – de heer Jeremiah Longwe, onze tuinman. Maar de jonge koe die hij sinds kort heeft, was wel een belangrijke aanleiding om de familie thuis op te zoeken.

Chief

Jeremiah Longwe is niet alleen onze tuinman, hij is ook chief. Dat is in Malawi een respectabele positie. Je bent dan het hoofd van de gemeenschap waar je toe behoort – je ‘village’. Misschien moet je het woord ‘chief’ in dit  verband maar gewoon met ‘stamhoofd’ vertalen: Jeremiah is namelijk het hoofd van in totaal zo’n 65 gezinnen.
Het is een vreemde gewaarwording. Als Jeremiah in onze tuin ziet dat ik er met de auto aan kom, rent hij naar het hek om dat voor mij open te doen. Daar zal ik wel nooit aan wennen: mensen die voor je vliegen, zonder dat je dat van hen verlangt. Maar ik voel ook wel, dat hij er een eer in stelt om een goede tuinman te zijn en altijd klaar te staan voor degene voor wie hij werkt. Het is voor hem een erezaak.
In zijn leefgebied is het andersom. Daar wordt iedereen geacht voor hem klaar te staan – want hij is de chief. Ondertussen is het niet eenvoudig om chief te zijn. Het vraagt vooral veel wijsheid. Je moet een goede bemiddelaar zijn, en als het er op aan komt moet je een eerlijk en rechtvaardig oordeel kunnen vellen. Want als er iets tussen de mensen speelt dat om een oplossing vraagt, dan speelt de chief al gauw een belangrijke rol.

Gezin

Jeremiah heeft zelf zes kinderen: vier jongens, twee meisjes. Een van de kinderen heet Forgive (Vergeef!). Dat zie je in Malawi vaak: dat kinderen een betekenisvolle naam krijgen, in het Chitumbuka of in het Engels. Namen als Wongani (Wees dankbaar), Walinase (Hij is met ons) en Kondwani (Wees blij) zijn heel gewoon. Trouwens, ook de koe heeft een betekenisvolle naam gekregen…
Het is bij Jeremia al net als in veel andere gezinnen: naast de eigen kinderen lopen er ook nog een aantal andere kinderen rond waarvoor hij moet zorgen – in dit geval kleinkinderen. Een van zijn dochters raakte op tienerleeftijd zwanger. In Malawi is dat helaas schering en inslag. Nu probeert de dochter de draad op school weer op te pakken en komt de meeste zorg neer op opa en oma.
Elke vrijdagavond heeft Jeremiah voor zijn kinderen gereserveerd. Dan neemt hij met hen door wat ze de afgelopen week op school hebben geleerd. In de kamer heeft hij om die reden een heus schoolbord hangen. Het is duidelijk dat Jeremiah er alles aan wil doen om zijn kinderen vooruit te helpen.

Pico bello

Als wij op zaterdagochtend bij hem thuis komen, zien we het meteen: alles in en rond huis ziet er pico bello uit. Er is die ochtend druk geveegd – het erf ligt er smetteloos bij. Uit alles blijkt dat ze zich op onze komst hebben voorbereid. Zo doe je dat natuurlijk, als je gasten verwacht.
Daar worden we blij van: we zijn hier echt welkom. Tegelijk merken we aan alles, dat Jeremia een toegewijd mens is. Het werk in onze tuin doet hij met hart en ziel, maar dat is thuis niet anders. Op het terrein staan allerlei bomen, zoals avocado, mango en bananen. Hij probeert nieuwe gewassen uit en zet zich ervoor in om alles in en rond huis goed te onderhouden. Dat maken we in Malawi wel anders mee…

Een spaarkoe

Maar goed, we komen ook om met eigen ogen de koe te zien waarover hij ons al zo vaak – en steeds enthousiast – heeft verteld: Savy.
Sinds eind december vorig jaar is Jeremiah onze tuinman. Eigenlijk is hij al de derde. Met de eerste zijn we niet verder gegaan toen bleek dat hij van ons gestolen had, de tweede – een jonge jongen die wat wilde verdienen om zijn studie te kunnen betalen – kwam op een gegeven moment gewoon niet meer opdagen.
Met Jeremiah hebben we het tot dusver wel getroffen. We betalen hem het minimumloon, alhoewel hij voor dat bedrag geen lange dagen hoeft te werken, maar op werkdagen van half acht tot een uur. Daarnaast geven we hem spaarloon, dat gelijk is aan zijn gewone loon. Een verdubbeling dus. Dat spaarloon kan hij opnemen wanneer hij wil, want het is zijn eigen geld. We hebben er eerder over geschreven.
Jeremiah is blij met dat spaarloon. Dat was hij al, maar sinds een paar maanden is hij dat nog meer: hij volgde een cursus van een week over ondernemerschap, sparen en investeren en die heeft hem enorm aangemoedigd en geïnspireerd. Aan het einde van die cursusweek, op vrijdagmiddag, kwam hij met het cursusboek naar ons toe om alles te laten zien en uit te leggen wat hij geleerd had. Jeremiah is mee gaan doen aan een pas opgerichte kleine coöperatie in zijn buurt. Alle deelnemers leggen wekelijks een klein bedrag aan spaargeld in. Deelnemers die geld nodig hebben kunnen dat lenen van het fonds dat op die manier beschikbaar is.
De cursus inspireerde hem om het spaarloon dat hij bij ons verdient in te gaan zetten om een koe te kopen. Hij had daar een eenvoudig businessplan bij gemaakt, zoals hij geleerd had. Het is natuurlijk de bedoeling dat hij straks de melk gaat verkopen.
Dus nam hij eind juni al zijn spaarloon (MWK 100.000, ongeveer € 120) op om een nog jonge koe te kunnen kopen. Eind augustus is die aan hem overgedragen en nu staat ze bij hem thuis.
En zo staan we daar tenslotte zijn koe te bewonderen. “Weet je hoe ik hem genoemd heb?”, vraagt hij lachend. “Geen idee”, zeg ik, “maar je maakt me heel nieuwsgierig”. “Savy!” Hij straalt terwijl hij de naam laat vallen. We begrijpen meteen waarom hij deze naam heeft gekozen: het woord ‘save’ zit er in – ‘sparen’. Zij is, om het zo te zeggen, zijn ‘spaarkoe’.
Hij is trots op Savy. En wij ook.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • Gerrit Bronsveld, Hattem

    16 november 2018, 07:30

    Hoi Gert en Rieneke, mooi om weer wat van jullie/Malawi te horen, vooral als je het over iemand hebt die we (een beetje) kennen, Jeremiah! Fijn om te lezen dat het goed met hem gaat en in praktijk brengt wat hij leert!
    Een hartelijke groet uit Hattem

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.