Care4Malawi

weblog Rieneke & Gert van de Pol

Malawi ligt in Afrika. Hier delen we graag enkele wetenswaardigheden over dit werelddeel, om daarmee Malawi te plaatsen in de Afrikaanse context.
 

Groot

Afrika is een immens groot werelddeel. Bijgaande kaart was wat dat betreft voor ons wel een eye-opener en we gebruiken hem dan ook graag in onze presentaties. De Verenigde Staten, China en India passen met gemak in Afrika, en dan nóg houd je ruimte over voor veel andere landen. Zelfs Nederland past er in. :)
Malawi daarentegen is maar een klein land: ongeveer drie keer zo groot als Nederland. Net als Nederland bestaat het voor zo'n twintig procent uit water en telt het ongeveer 17 miljoen inwoners.

Jong!

Hieronder vind je nog wat andere interessante kaarten over Afrika. Bijvoorbeeld drie kaarten (1980, 2015 en 2050) die laten zien hoe jong Afrika was, is en zal zijn. In Europa ligt het aantal jongeren tussen 10 en 24 jaar beneden de twintig procent, terwijl dat in de meeste landen in Afrika boven de dertig ligt. Terwijl we in Europa over 'vergrijzing' spreken, staat Afrika voor heel andere uitdagingen.
Malawi is wat dat betreft een echt Afrikaans, jong land. Bijna de helft van de bevolking (46,5%) is jonger dan 15 jaar!

Talen

Een van de kaarten geeft een aardig beeld van de taalfamilies in Afrika. Malawi behoort tot het gebied waar Bantu-talen gesproken worden - het zijn er wel een stuk of dertien. In een groot deel van het land spreekt men Chichewa, maar in ons woon- en werkgebiede in het noorden van het land is dat vooral Chitumbuka.

Kolonisatie

Weer een andere kaart laat je in een oogopslag zien, hoe de koloniale grootmachten in de negentiende eeuw de Afrikaanse landen onder elkaar verdeeld hadden. 
In Malawi hadden de Engelsen het voor het zeggen. Dat is tot op de dag van vandaag merkbaar. Engels is een officiële taal: in het parlement, het hoger onderwijs, de rechtbank en het zakenleven spreekt men Engels. Auto's hebben het stuur rechts en rijden links, terwijl bijvoorbeeld ook de thee- en tabakplantages aan de Engelse tijd herinneren.

HIV/AIDS

De afgelopen dertig jaar zijn in Afrika buitengewoon veel mensen besmet geraakt met HIV. Velen kregen AIDS, enorme aantallen mensen overleden daaraan. 
Ook Malawi werd daardoor getroffen. Hoewel het aantal nieuwe besmettingen nog geen kwart is van wat het was in 2000, is ongeveer tien procent van de bevolking besmet met HIV.

Kaarten over Afrika

Hier wat interessante kaarten over Afrika en Malawi.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.