Care4Malawi

weblog Rieneke & Gert van de Pol

Mensen in de marge

Tidzalerana betekent: 'wij zullen voor elkaar zorgen'. Het is de naam van een huis in Blantyre, in de sloppenwijk van de wijk Ndirande. Twaalf mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking vinden er een veilig thuis. Rieneke werkt hier en deel van haar tijd.

De diversiteit qua niveau, leeftijd en zorgvraag is nogal groot. Zo woont de negenjarige Andrew er. Hij heeft zowel verstandelijk als lichamelijk ernstige beperkingen: hij kan niet praten, lopen of zelfstandig eten. Benson (26 jaar) daarentegen praat weliswaar wat moeilijk, maar hij redt zichzelf behoorlijk. Onlangs stelde hij de vraag; “De hoeveelste president van Amerika wordt Biden?” Merya is de oudste bewoonster. Zij is door een infarct verlamd geraakt en is daarna door haar familie verstoten.
De verzorgsters omringen hen met liefde, maar zijn voor dit werk helemaal niet opgeleid. Die leemte probeert Rieneke enigszins op te vullen door wat basiskennis over te dragen. Ze stimuleert de verzorgsters om aandacht te hebben voor de gezondheid en de voeding van de bewoners. Ook leert ze hen hoe ze de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de bewoners kunnen stimuleren, maar ook oog te hebben voor hun geestelijk en sociaal welzijn. ‘Integratie’ is dan ook een belangrijk thema in de begeleiding die zij geeft: hoe zorgen we ervoor dat bewoners in hun omgeving en in de gemeente ‘gezien’ worden en er deel vanuit maken?

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.