Zorg in Albanië

Robert & Danja Duits

Albanië, een land in opbouw

Albanië is een mooi land met zee, heuvels en bergen. De mensen zijn vriendelijk en staan open voor verandering. Door het strenge communistische regime is het land decennialang afgesloten geweest van de buitenwereld. Vanaf begin jaren ’90 is het land weer open en hard aan het opbouwen op allerlei gebieden. Desondanks is het nog één van de armste landen van Europa.
Albanië wordt omringd door de landen Montenegro, Servië/Kosovo, Macedonië en Griekenland. Er wonen ongeveer 3,6 miljoen inwoners in Albanië. Veel mensen trekken naar de hoofdstad Tirana, omdat ze daar werk hopen te vinden. Albanië heeft een warm mediterraan klimaat.

Religie

Religie neemt in Albanië een speciale plek in de maatschappij in. De communistische partijleider Enver Hoxha riep in 1967 Albanië uit tot de eerste atheïstische staat ter wereld. Tot 1990 was godsdienst verboden en werd het land vrij gemaakt van kerken en moskeeën.  Geestelijke leiders werden gedwongen hun ambt op te geven. Deze periode heeft 23 jaar geduurd. Toch is het geloof bij veel Albanezen blijven bestaan. Naar schatting is op dit moment ca. 59% van de bevolking islamitisch, 10% rooms-katholiek en behoort 7% tot de Grieks-orthodoxe Kerk. Het aantal protestants-evangelische christenen is klein (ong. 15.000).

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.