Zorg in Albanië

Robert & Danja Duits

Het voelt hier anders

ill860

Een van de belangrijke onderdelen van het werk van de ABC-kliniek is het geven van (praktijk)onderwijs om zo bij te dragen aan de opbouw van de Albanese gezondheidszorg. Als fysiotherapeuten richten wij ons voornamelijk op de studenten van de staatsuniversiteit. Via open lessen die we op de universiteit geven, komen we met hen in contact en kunnen ze lid worden van onze nieuwsbrieven. In de afgelopen jaren heeft Kathy (Amerikaanse fysiotherapeut/collega-zendingswerker) dat met Nela (Albanese fysiotherapeut opgeleid bij de ABC-kliniek) opgezet. Op die basis borduren we op dit moment verder met diverse praktijktrainingen die we aanbieden onder de naam ‘Fizio në aksion’ oftewel ‘Fysio in aktie’.

Op de universiteiten in Albanië ligt de focus sterk op theoretisch onderwijs en er is daarbij weinig tot geen praktijkonderwijs. Als ik terugdenk aan mijn eigen opleiding als fysiotherapeut met de talloze vaardigheidslessen die we hebben gehad, voel ik me bevoorrecht dat ik Nederland mijn vak heb geleerd. Deze vaardigheidslessen zijn voor mij essentieel geweest om mijn beroep te gaan uitoefenen. En daarom vind ik het gaaf om hier in Albanië heel praktisch met deze studenten aan de slag te gaan en hen te helpen goed te worden in hun toekomstige professie.
In het afgelopen jaar hebben we een aantal basistrainingen georganiseerd, waar ruim 60 studenten aan deelgenomen hebben. Hierdoor hebben we gewerkt aan het opbouwen van een (vertrouwens)relatie en het leren kennen van elkaar.
Daarnaast hebben we kunnen inventariseren waar hun leervragen liggen. Op basis daarvan hebben we vervolgtrainingen ontwikkeld en die hopen we binnenkort te starten. In het werk met de studenten zien we het onze missie om betrouwbaar, eerlijk en professioneel te zijn. Het is ons verlangen en gebed dat God door deze trainingen heen werkt en het Evangelie heel praktisch vorm krijgt binnen het werk met de studenten.

Een van de studenten die de training volgde in maart sprong er bovenuit, door het stellen van doortastende vragen en goede praktische basisvaardigheden. We vroegen aan haar of ze in april ons wilde komen helpen als assistente. Ze vroeg wat bedenktijd, maar in de loop van diezelfde avond had ze mijn collega al een appje gestuurd dat ze het heel graag wilde doen. En een week later draaide ze al mee in de training!

Vorige week bleef ze na de training een tijdje hangen, omdat ze ons wilde laten weten dat ze het heel bijzonder vond dat ze onderdeel mocht zijn van de training én dat ze onze trainingsruimte een fijne plek vond om te zijn. Ik vroeg haar waarom en ze vertelde ons dat ze er een fijne sfeer ervaarde en ze zei ‘het voelt hier anders’. Waarom kon ze eigenlijk niet verwoorden. Voor ons als team was dat echter wel duidelijk: God gebruikt ons, als gewone mensen (zoals jij en ik, zowel in Nederland als bijvoorbeeld in Albanië) en werkt met zijn Heilige Geest ook door ons heen! En zo werden wij bemoedigd door haar ervaring dat ‘het hier anders voelt’.

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.