Zorg in Albanië

Robert & Danja Duits

Tieners

ill860

Tieners. Je kent ze wel. Van die vaak heerlijke, eerlijk en spontane jongens en meiden. Toen we een jaar geleden begonnen met het inwerken/meekijken in het tienerwerk in onze kerk in Kombinat viel het me al op: ze lijken best veel op de tieners in Nederland. Tenminste ze lijken op die jongeren die ik via het jongerenwerk in Voorthuizen kende. En na een jaar zie ik de overeenkomsten nog steeds: soms zijn ze druk, soms ineens verlegen, dan weer verliefd of juist verdrietig enzovoorts…

Iedere vrijdagmiddag om 16.00 uur komt een groep van 6-8 tieners naar de kerk. Of ze lopen me tegemoet, zoals ook afgelopen vrijdagmiddag. Met de fiets was ik onderweg naar de kerk, ik fietste over het nieuwe, maar nogal hobbelige fietspad in Kombinat. Ik gebruik m’n fietsbel doorlopend om ‘lopende fietspadgebruikers’ vriendelijk, doch dringend aan de kant te dirigeren. Fietspaden zijn nieuw in Albanië en dus zitten we in de fase dat men moet aanwennen er niet op te lopen. Op dat fietspad sprongen vanaf de stoep plotseling twee tieners. Ze wilden me tegen te houden om me er aan te herinneren dat er club is over 10 minuten. Ik kon ze geruststellen dat ik daar naartoe onderweg was en dus stapte ik van de fiets en liepen we samen (over de stoep) naar de kerk.

Het is nogal fris, dus snel de airco aan om de eerste kou uit de kerk de krijgen. Terwijl de tieners elkaar binnen en buiten de kerk vinden, kan ik de gitaar even stemmen. Voor vandaag heb ik een aantal liederen uitgekozen die we in het Albanees, maar nu voor het eerst ook eens in het Engels gaan zingen. Thuis heb ik de teksten uitgeprint en ben benieuwd wat ze daarvan vinden. Na een tijdje is iedereen weer binnen. Een van de tieners begint met gebed en daarna zingen we een aantal liederen. Niet iedereen zingt even enthousiast mee, maar dat veranderd wanneer we in het Engels gaan zingen! Verrassend, want van tevoren vertelden ze me dat ze het eng vonden om in Engels te zingen! Ze wisten niet hoe ze het moesten uitspreken dus daarom hadden ik en een van de tieners het een keer voorgelezen. Met resultaat dus!

We zijn een tijdje terug begonnen met een nieuwe methode, waarin in mijn beleving een goede combinatie van diverse werkvormen zit. Ik merkte dat de tieners graag meer wilden weten en leren over de Bijbel, Bijbellezen en de Bijbel begrijpen! De eerste weken ging het over de Bijbel als Woord van God en wat de Bijbel ons in ons leven te zeggen heeft. Daarna bespraken we hoe je de Bijbel kunt lezen: leren Bijbel lezen, hoe pak je dat aan? Om dat in de praktijk te brengen, zijn we gestart in Exodus 20, de 'Tien Geboden'. Voor aanstaande vrijdag staat het vijfde gebod op de planning: ‘Eer je vader en je moeder’. Samen met de tieners hoop ik daar mee aan de slag te gaan. Mijn Albanees is zeker nog niet perfect, maar goed genoeg om met ondersteunend materiaal en soms wat handen en voeten in Kombinat met de tieners te werken. Bidt u/jij mee voor deze tieners/jongeren in Kombinat, maar vergeet ook die in uw/jouw eigen kerk niet! Ze hebben het nodig!

Reageer op dit artikel

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.