Weblog

Willem en Joanne Folmer

5 december 2020

ill860

Ik loop snel met mijn grote metalen lepel en een leeg koffieblik door de regen. Een paar stappen maar, en ik ben in het depot (door Willem getimmerd houten schuurtje). Terwijl ik al houtskool scheppend luister naar de regen op golfplaten, overvalt me toch een soort melancholie.
In de grote metalen-pan-met-zand oven, op een heet kolenvuurtje, zitten de kruidnootjes te bakken. Ik kan er 25 tegelijk in krijgen. Ons kruidnotenrantsoen zit dan voor vandaag ook op de 50 stuks. Weten wij veel dat er zakken en zakken van die dingen in alle soorten en maten zo meteen voor een habbekrats de winkeldeur uitgaan.
Weet je wat, ik maak er nog wel een brownie bij. Zo eentje met het allerbeste recept, dat ik jaren geleden bij Zuid-Afrikaanse missionaries in Rwanda overschreef uit het Wycliffe kookboek*. Een paar kruidnootjes erop ter garnering en voilà, een Vijfdecemberbrownie. 
In de klas hebben we trouwens een mooie pakjesboot gemaakt. En na een paar keer Sinterklaasjournaal te kijken, kennen Lukas en Annelie de nodige klassiekers.
“Nee-hee, de echte Sinterklaas is al jaren dood hoor”, legt Annelie keer op keer uit aan Willem, die nog probeert mijn geschiedenisles onderuit te halen met verhaaltjes over een kindervriend uit Spanje.
Mijn gedachten gaan terug naar een jaar geleden. Lekker warmpjes bij het haardvuur in Itendey vierden we pakjesavond met een grote doos verrassingen, opgestuurd door lieve familie in Nederland. En nu wonen we al ruim 5 maanden in Lolwa, en zijn we al 8 maanden weg uit ons vertrouwde Itendey. De populatie begint, na maanden van ontheemding heel langzaamaan en mondjesmaat terug te keren. Ook op zoek naar hun eigen thuis.
Pakjesavond is in mijn herinnering zo’n zeldzaam avondje huiselijkheid met het hele gezin. Zo’n avondje echt thuis zijn. Maar wij zijn on the move. Toch gaat zo’n avondje geplande gezelligheid ons wel helpen om als familie een beetje thuis-gevoel te krijgen in onze nieuwe tijdelijke leefomgeving. En tja... on the move, dat zijn wij toch sowieso, als Christenen?
Op weg naar een beter Vaderland.
Gelukkig wel.
 
 
*) Hier het recept voor de ‘Wycliffe-brownie’:
 
Smelt een ½ cup boter (100g).
Roer daar 5 el cacaopoeder doorheen en haal van het vuur.
Voeg 2 eieren en 1 cup suiker (200g) erbij.
Dan nog ½ tl bakpoeder en ¾ cup bloem (120g).
Even in de oven – voor diegene met een echte oven zou het 20 min op 175•C moeten zijn.
Eetsmakelijk!


 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • Els Nijmeijer

  5 december 2020, 02:15

  Dankjewel Joanne voor het delen van de foto’s en je bezigheden op deze “Sinterklaasdag”. Zo geheel anders dan vorig jaar in Itendy! Ik vind jullie dapper zoals jullie je als gezin aanpassen aan de omstandigheden. Deze foto en uit de oktober nieuwsbrief zie ik steeds weer stralende gezichten, daar spreekt vrede en vertrouwen uit! Ik wens jullie een fijne Sinterklaasavond en ik dank je hartelijk voor het recept. Ik ga het zeker proberen!
  Gezegende zondag!
 • Corine

  5 december 2020, 04:27

  Fijne gezins avond ,

  Liefs van ons
 • Piet van der Ende

  9 december 2020, 01:27

  Hoi Joanne, Willem en kindertjes.
  Wat een gedoe allemaal. Maar jullie blijven staande en dat is bewonderenswaardig. Bedankt voor de nieuwsbrief. Wij staan te popelen om wat in Congo te doen maar wegens omstandigheden niet te doen. Hopen elkaar snel te treffen. Fijne dagen en doe iedereen de groeten. Piet.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.