Weblog

Willem en Joanne Folmer

Rondleiding ziekenhuis

ill860

Kortgeleden hadden we bezoek van de programma-coördinator van de GZB, die over onze regio gaat. Uiteraard namen we haar mee voor een rondleiding in het ziekenhuis. Dankzij de foto’s die ze gemaakt heeft, nemen we jullie ook even mee op een ronde door het ziekenhuis. Want je herkent het terrein bijna niet meer terug!

1. Op weg naar Itendey. Het regenseizoen is weer begonnen en dat is goed te merken aan de weg... in plaats van stof stof en nog eens stof is het nu glibber… Toch altijd wel weer een beetje spannend hoor, zullen we niet vast komen te zitten of uitglijden? Maar per motor is het allemaal nóg een beetje lastiger!


2. De dag begint in het ziekenhuis altijd met de dagopening, zoals jullie inmiddels weten. Nu kun je zien dat het receptiegebouw netjes is gerenoveerd. Ook zijn er nu in plaats van een donkere schimmelige lange kamer, twee lichte poli-kamers.


3. Dan begint de visite op de afdelingen. PS: Zien jullie die thermometer? 


4. We hebben nu subsidie voor een speciale pap voor de behandeling van ondervoeding (met soya, pinda, mais en nog twee soorten meel) en dat nieuws breidt zich snel uit! Er zijn moeders die geen geld hebben, maar die nu wel naar het ziekenhuis kunnen komen met hun kindje om in het programma mee te gaan doen.


5. Hier zie je Willem aan het werk in de gerenoveerde polikamer. Dat maakt het werken een stuk prettiger! Er komen heel wat meer mensen naar het ziekenhuis dan 1,5 jaar geleden. Daarom is het goed dat we nu ook meer ruimte hebben en dus nu ook twee poli-kamers.


6. Een kijkje op de huidige kinderafdeling. Soms is het nodig dat twee patiëntjes in een bed liggen wegens plaatsgebrek. En dan nog de moeders en eventuele broertjes of zusjes erbij... dat wordt soms wel errug knus!


7. En hier is dan de nieuwe kinderafdeling die zich al in de afwerkingsfase bevindt. Dat zal een hele verbetering worden! Per twee bedden is er een tussenschot gemaakt. Ook zijn er aan het einde twee privékamers, bijvoorbeeld voor isolatie van kinderen met tuberculose of ernstig zieke kinderen.


8. Dit is het nieuwe operatie gebouw. In plaats van achter een gordijntje ín de operatiekamer zelf om te moeten kleden, hebben we zo meteen een kleedruimte. En verder ook een toilet, twee operatiekamers, een vergaderzaal en een sterilisatieruimte. Aan het einde van de gang moeten klapdeuren komen en dan volgt nog de afwerking wat betreft elektriciteit en water. We kijken ernaar uit om het in gebruik te gaan nemen!


9. Door de groei van het ziekenhuis hebben we ook nieuw personeel nodig. Daarom worden er huizen gebouwd. Het zijn modderhutten zoals alle huizen hier, maar met een golfplaten dak (en niet van gras), een plafond en van binnen en buiten worden ze gestuct met cement. Daardoor wordt de kwaliteit een stuk hoger.


10. Er is een waterbron op 200m van het ziekenhuis, waar wij en de andere mensen uit het dorp hun water haalden. Het is een stijl paadje, waar vaak veel modder is. Nu hebben we een waterpomp kunnen installeren met hulp van ‘de Zaaier’ en komt het water weer in de meer dan 40 jaar oude tank! We hebben nu stromend water in het ziekenhuis en water halen is ook een stuk makkelijker geworden. Op de achtergrond zie je het kerkgebouw.


11. En hier is de timmerwerkplaats die we hebben ingericht voor de bouw. Er wordt nog hard gewerkt aan een paar deuren voor de nieuwe gebouwen. De timmerman uit het dorp werkt hier en maakt mooie dingen; goed voor hem en goed voor ons!


12. Tot slot, kunnen we nu ook per MAF-vliegtuig Itendey uit! De airstrip is gereed! Het heeft nog al wat voeten in de aarde gehad… De machines gingen geregeld kapot, er waren steeds weer discussies over geld enz. Maar uiteindelijk kon de opening van de airstrip gevierd worden!

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

 • M Hoogerwerf

  18 oktober 2018, 09:03

  Wat mooi om te zien ! Nog meer onder de indruk van jullie werk daar.
 • Fam leijdens

  18 oktober 2018, 09:32

  Heel mooi om t zien, wat een vooruitgang.
 • Lisanne

  18 oktober 2018, 09:36

  Wat een zegeningen! Zo mooi om te zien allemaal!
 • Carla Joppe

  18 oktober 2018, 09:52

  Schitterend om te zien. Dit werkt al zoveel makkelijker. Fijn hoor!!
 • Henny Folmer

  4 december 2018, 09:18

  Ik, wens jullie veel ondersteuning toe van die God die jullie nodig hebben om dit mooie en vaak gevaarlijke werk te mogen doen, in dienst van hem.
  Ontroerend!dankbaar werk en met n passie, geweldig.
  Heel veel sterkte weer met al jullie zorgen, fijn om zo wat mee te krijgen in jullie leven daar

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.