Weblog

Willem en Joanne Folmer

Itendey

Nadat wij twee jaar in Nyankunde hebben gewoond, wonen en werken we sinds februari 2017 in Itendey. 
Meer informatie over het ziekenhuis van Nyankunde kunt u in de blog van oktober 2014 vinden. 

Itendey is een klein dorpje in het Ituriforest. Het Ituriforest is een regenwoud van 63.000 km2, ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland. Wat dieper in het regenwoud is het heel dunbevolkt en wonen er met name Pygmeeën, één van de oudste bevolkingsgroepen van Afrika die leeft van de jacht en vaak onder zeer slechte omstandigheden.


Congo en locatie Itendey                    Itendey vanuit de lucht 

Kaart Ituri. Kaart geeft ong. de grootte van NL aan. De helft van het regenwoud is zichtbaar. 
Blauwe ster: Itendey. Blauwe rondjes: ziekenhuizen/klinieken CE. Rood rondje: Nyankunde. 

Geschiedenis
De missiepost van Itendey is opgericht in 1965 door de Canadese familie MacDowell. Behring MacDowell was tandarts en richtte een tandartsenkliniek en een kerkje op. Ze hebben er 35 jaar gewoond. In de loop van deze jaren groeide de kerk, kwam er een apotheek, verloskundige zorg, een vliegveldje, een bijbelschool en een opleiding voor verpleegkundigen. De familie MacDowell verliet Itendey in het jaar 2000, toen ze beiden ouder dan 80 jaar waren. Dat was tijdens de oorlog van 1996-2004, die naar schatting vijf miljoen mensen het leven heeft gekost (meer informatie daarover: zie kopje 'Congo').


Verloskunde afdeling en uitzicht op regenwoud           De afdelingen voor kinderen en volwassenen

Tijdens en na de oorlog is het ziekenhuis grotendeels verlaten geweest. De bijbelschool en verpleegkundigenopleiding zijn gestopt, het vliegveld is overgroeid met bos en ligt vol met mijnen. Er is nog wel een kerk met ongeveer 150 mensen. 

Enkele jaren na de oorlog werd het ziekenhuis gecontinueerd door enkele lokale verpleegkundigen van de Communauté Emmanuel, de lokale kerk. In 2017 was het ziekenhuis erg klein en slecht onderhouden. Het bestond uit vier kleine gebouwtjes en er waren in totaal 33 bedden. Er werkte slechts nog één Congolese arts en zeven verpleegkundigen. Terwijl het ziekenhuis verantwoordelijk is voor meer dan 70.000 mensen en 10 gezondheidsklinieken.Receptie                                                                      Kinderafdeling
 

Wederopbouw

Dankzij een container van stichting de Zaaier heeft het ziekenhuis nu elektriciteit via solarpanelen. Ook is er een waterpomp geïnstalleerd, waardoor het ziekenhuis stromend water heeft. Met behulp van financiële ondersteuning van EO Metterdaad is er in 2018 een nieuwe operatieafdeling en kinderafdeling gebouwd onder leiding van een Nederlandse projectleider, Dick van de Velde. Ook is er een nieuw vliegveld aangelegd, omdat er nog steeds mijnen liggen op het oude vliegveld van de kerk. Op deze manier kunnen ernstig zieke patiënten worden verwezen en medisch materiaal vervoerd worden.
 
De afgelopen jaren hebben we ook geïnvesteerd in het management van het ziekenhuis, zoals personeelsbeleid, boekhouding en inkoop van medicatie. Ook is opleiding van het personeel een belangrijk onderdeel van ons werk geweest. Op dit moment werken er drie Congolese artsen en 12 verpleegkundigen. Het ziekenhuis heeft op dit moment 70 bedden. 
 
In 2018 heeft het ziekenhuis de naam ‘Bon Samaritain’ aangenomen en daarbij een mooie missie geformuleerd: ‘Servir tout l’homme avec compassion en offrant un soin de qualité et partager l’Evangile’ (De gehele mens dienen met compassie/barmartigheid door het geven van goede zorg en het delen van het Evangelie). 
 
Vanaf 2019 hopen wij de verantwoordelijkheid voor het ziekenhuis steeds meer bij onze Congolese collega’s te leggen. Daarbij willen we doorgaan met het trainen van het personeel. Ook hopen we, doordat de grote projecten zijn afgerond, meer aandacht te hebben voor individuele patiënten en de pastorale zorg voor hen.  
 
Verdere informatie over ons werk kunt u vinden in de nieuwsbrieven op deze webblog. Ook kunt u foto's zien in onze foto-albums en video-impressies terug kijken in onze blogs. 
 

Licht op een berg 

Het ziekenhuis staat op een heuvel en het is onze droom dat het ziekenhuis ook daadwerkelijk een 'Licht op een berg' zal zijn doordat we als ziekenhuis de zieken dienen vanuit de liefde van Jezus. Het is ons verlangen dat de patiënten genezing en hoop zullen ontvangen doordat ze de liefde van God zullen zien en horen. We hopen dat de kerk van Itendey daar ook actief betrokken bij zal zijn en in navolging van Christus zal groeien in het dienen van de mensen in hun omgeving. 


Dorpje in omgeving                                                        Regenwoud
 
 

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.