Weblog

Willem-Henri & Ditteke den Hartog

Ditteke op reis

Mijn collega en ik zitten aan een tafeltje bij het hotel waar we deze dagen verblijven. Het is de bedoeling dat er een programma wordt ontwikkeld rondom het gezondheidsproject in de buurt van de stad Assossa, Ethiopie. En daarom zijn wij hier.We wachten op hem. Vandaag is mijn eerste kennismaking met Alazar. Ik zie een lange, donkere man op ons afkomen. Hij is nog jong, zo rond de dertig. Hij is westers gekleed.


Hij neemt ons mee naar de kliniek. Alazar blijkt een interessante gesprekspartner. Hij is kritisch over de politiek in zijn land. Veel beperkingen zijn er momenteel. What’s app is bijvoorbeeld verboden tijdens ons bezoek. De sociale media wordt gezien als een bedreiging voor het politieke establishment.


Alazar is de leider van het gezondheidsproject. Hij stuurt de kliniek aan. Naast het behandelen van patiënten in de kliniek, doet men veel aan gezondheidsvoorlichting en maakt men zich er sterk voor dat alle aanstaande moeders in de kliniek bevallen, in plaats van thuis. Ook wordt een sterke nadruk gelegd op hygiëne. Ze hebben het voor elkaar gekregen dat in dat gebied iedereen naar een wc kan (een put in de grond) en dat daarvoor niet meer het open veld hoeft te worden gebruikt.


Klik op een foto om het fotoalbum beter te bekijken
Alazar vertelt over zijn afkomst. Hij behoort bij het Bertha-volk, een moslimgemeenschap met wortels in Soedan. Ze hebben een eigen taal, maar de meesten spreken ook Arabisch. Het is een arm, achtergesteld volk.


Het is bijzonder dat Alazar christen is, want het aantal christenen onder de Bertha is minimaal. Alazar legt uit hoe zijn vader, door moeilijke omstandigheden, terecht kwam bij Amerikaanse zendelingen van Serving in Missions. Zij hebben hem grootgebracht, en Alazar’s vader heeft het christelijk geloof omhelsd. Hij kan niet zwijgen over het Evangelie. Hij is evangelist. Een moeilijke positie voor een Bertha. Hij hoort nergens thuis en een Bertha wordt geminacht door andere stammen, ook door christenen. Ook zijn eigen volk accepteert hem niet meer, vanwege zijn bekering.


Deze familieachtergrond heeft een grote impact op Alazar. Ook voor hem is het moeilijk om een christen-Bertha te zijn. We praten over de keuze voor een huwelijkspartner. Het blijkt onmogelijk om te trouwen met een meisje van een andere stam. Hoewel er relaties ontstonden, moesten deze toch beëindigd worden, vanwege Alazar’s afkomst.


Nog niet zo lang geleden kwam er een team uit Amerika het werk in de kliniek tijdelijk versterken. Daar was ook een leuke, blanke dame bij, waar Alazar inmiddels mee getrouwd is. Alazar en zijn vrouw zien elkaar niet zo heel veel, omdat zijn vrouw nog in Amerika woont. Ze overweegt echter om ook in Ethiopië te gaan wonen. Wil Alazar niet naar Amerika verhuizen? Hij is ernstig als we het daarover hebben: nee, zijn hart ligt bij zijn volk. Met zijn werk in de kliniek wil hij de Bertha dienen en bereiken met het Evangelie.


In de kliniek, die hij aanstuurt, is hij ook een van de weinige christelijke stafleden. Maar als christenen proberen ze een verschil te maken. Soms zetten ze in de wachtkamer de Jezus-film aan, waarna de mensen heftige discussies voeren. Ook in pastorale aandacht voor patiënten wordt het Evangelie overgedragen.


Zondag bezoeken we de kerk die verbonden is aan de kliniek. Alazar singt solo voor de gemeente. Hij heeft een mooie stem en hij is bezig met zijn eerste eigen cd.


Dankzij het werk van de kliniek is er ruimte gekomen om het Evangelie te verspreiden onder de Bertha bevolking. Er is sympathie gekomen, ook van de kant van de overheid, ook voor de kerk die verbonden is aan de kliniek. Om deze openheid te benutten wil de GZB deze kerk gaan helpen met het opzetten van een evangelisatieprogramma als aanvulling op het medisch werk. Als de planning voltooit is, is het Ditteke’s taak om dit programma op afstand te begeleiden.


Alazar is een sympathiek mens, met het hart op de juiste plek. Een gemarginaliseerde met een hart voor de gemarginaliseerden. Hij verdient onze gebeden en support.

Meer info over het project: https://www.gzb.nl/over-gzb/projecten-werkvelden/project/?id=305

Foto bovenaan: Met de staf van de kliniek en de GZB-vertegenwoordigers op de foto. Alazar staat links van collega Jaap Haasnoot.

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.