Samen leren in Nicaragua

weblog Wim & Anke Poldervaart

Laatste ronde

ill860

Warm en koud
In het noorden, waar het kouder is, wonen de serieuze mensen, in het zuiden waar het warmer is zijn de mensen over het algemeen flamboyanter.
In het noorden maak je een afspraak en in het zuiden staan afspraken onder de druk van het moment, van nieuwe gebeurtenissen. Relatie gaat immers boven taken uit?
En tijd is relevant. Zo wordt het grapje dat wij (noordelingen) een horloge hebben en zij (uit het zuiden) de tijd, nog altijd gebezigd.

Afronding
In deze laatste weken sluiten we ons werk in georganiseerd verband (GZB) af. Nicaragua ‘doet in deze de deur dicht!’ Met onze laatste bijzondere uitzending gaan de koffers de zolder op. Maar nu eerst afscheid nemen en dat raakt ons diep.  
Zo mogen we terugkijken op een veel bewogen kerkelijk zendings- en evangelisatieleven. Ruim 40 jaar mochten we ons tussen noord en zuid bewegen. Soms bleek het noorden kouder aan te voelen, dan we hadden gehoopt. En het zuiden benauwder dan verwacht. Wat weer met onze eigen beleving gecombineerd met verwachtingen te maken had. De les die we in onze HKI opleiding hadden geleerd bleek van groot belang. “We leren jullie niet hoe het er is, maar hoe het er kan zijn.” En dat bleek maar al te waar. Het werd voor ons, als voor zovelen anderen: “overal wonen en nergens thuis”. Maar toch werd het voor ons meer en meer een “overal thuis”.

Vreemde gewaarwording
Het is een vreemde gewaarwording dat er nu een einde komt aan deze periode werken in de kerk en daarbuiten. Van de binnenstad van Utrecht, naar de sloppenwijken in Trujillo (Peru) zijn we vervolgens in Huizen neergestreken. Maar de koffers kwamen weer van zolder en de evangelistenpost omgeruild voor het regiowerk in Azië bij de GZB. In al die jaren hebben we ontzettend veel broeders en zusters ontmoet. In overleg met de GZB gingen we de afgelopen 2 jaar in Nicaragua aan het werk om de jonge gemeentes toe te rusten en te begeleiden tot zelfstandigheid.
Omdat Wims gezondheid het niet toelaat nog langer door te gaan, is besloten dat we ons per 1 maart 2020 uit het veldwerk terugtrekken en dat Wim DV volgend jaar februari met emeritaat gaat. Zolang er nog geen opvolger in Nicaragua is hopen we nog wat werk vanuit huis te blijven doen.

Aan God de eer

We voelen ons gezegende mensen. Al die jaren hebben we in al die veranderende omstandigheden, en ontmoetingen met broeders en zusters in open en gesloten landen Gods liefde en trouw gezien.
Maar ook hebben we gezien hoe mensenlevens door God werden veranderd en mensen een nieuwe bestemming in hun leven vonden. Jongeren werden geraakt (op de GZB-dag is een predikantenechtpaar uit Peru aanwezig), anderen brachten hun leven op orde en ontdekten dat God in Jezus realiteit is. Op de oriëntatiekringen werd God gevonden. Die ontmoeting leidde vaak tot belijdenis doen.

Vrouwenochtend
Aanstaande zaterdag is er een vrouwenochtend. De opdracht die de vrouwen in de gemeente hebben meegekregen is: Met welke vrouw in de Bijbel identificeer jij je en waarom. Probeer zoveel mogelijk van haar te weten te komen en zaterdagmorgen gaan we in gesprek en mag een ieder alleen of in groepjes haar verhaal doen. Verder wordt gevraag om op creatieve wijze aan hun verhaal vorm te geven. Hiermee hopen we de studiezaal tot reflectieplek te maken!
Dinsdagmorgenvroeg vertrekken richting huis, waar de toekomst met de zegen in de rug op ons wacht!
 
 
 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.