Samen leren in Nicaragua

weblog Wim & Anke Poldervaart

Vol overgave

ill860

 
Politiek maatschappelijk mag het dan onrustig zijn en worden we ’s nachts opgeschrikt door een aardbeving van 5,3 op de schaal van Richter, de gemeentes komen in hun enthousiasme en overgave op zaterdagmorgen om 8 uur bijeen voor de studiedag. Sommigen waren al ruim voor zevenen vertrokken. Daarbij komt nog dat het echt warm wordt (zo’n 35°C). En niet te vergeten: het programma loopt tot 17 u door.
Vol enthousiasme en met zin is men gekomen. Dat was vorige week al op het moment van onze aankomst te merken. We werden op het vliegveld door jong en oud verwelkomd. Je wordt er stil van.
Wat staat er op het programma voor deze zaterdag.
We beginnen met een korte dienst die in het teken staat van de Lijdenstijd. Zelmira leidt de dienst en Wim gaat voor. De schriftlezingen worden antifonaal gelezen. De voorlezer een tekst en de gemeente de volgende. De laatste allemaal samen.
Hierna is het Wim’s beurt. De kerk heeft gevraagd om na te denken over een bescheiden kerkorde. In eerste instantie geeft hij de reden aan waarom er een kerkorde in de kerk bestaat en wat in het algemeen de lijn is.
Thuis heeft hij het een en ander voorbereid en nu krijgt men een concept in handen, waar een groot aantal vragen aan vooraf gaat. Om maar een voorbeeld te noemen.
Heet de kerk: ”Iglesia Reformada de Nicaragua” of  “Iglesia Reformada en Nicaragua”. Het gaat dan om “van” of “in”. Reageert u eens!
Wat denkt u?
Vele andere punten komen aan de orde. Aanstaande zaterdag hopen we het een en andere op papier te zetten. Maar waarom moet dat?
Wel, geen reglement maakt je kwetsbaar, want de kerk heeft orde en regel nodig en de bezittingen moeten beschermd worden.
Op die dag komen er nog een paar zaken aan de orde. Bijvoorbeeld wat is preken of verkondigen en hoe doe je dat. Er is een cursusboek, maar voor nu trekt Wim een paar hoofdlijnen.
Tussendoor zijn we ‘naar huis’ gegaan. Want zonder rust lukt het Wim niet zo’n dag vol te houden. Voor morgen ligt er weer een pakket klaar.
Deze weken hebben we ook diverse vergaderingen met onder andere de predikanten, evangelisatiecommissie, zondagsschool- en kinderwerkomissie en liturgiecommissie. Zuster Zelmira is de coördinator van alles. Een bijzonder gedreven en verantwoordelijke vrouw.
Ook is men bezig met de revisie van de liederenbundel die men gebruikt. Die is vrij beperkt en men heeft ons gevraagd om meer Bijbelse liederen. Nu kennen wij vanuit onze tijd in Peru behoorlijk wat liederen die rechtstreeks uit de Bijbel worden gezongen. Anke is die nu op papier aan het zetten en aan het ‘inzingen ‘. Men heeft geen muziekinstrumenten en men heeft moeite om toon te houden. Een uitdagende bezigheid. Tijdens de studiedagen leren we steeds een lied aan.
Al met al vervelen we ons niet.
Bidt u met ons mee voor het werk in deze 3 kleine gemeentes?
 
 
 

Reageer op dit artikel

Geen Facebook? Reageer dan hier.

  • Ton van Dort

    5 april 2019, 06:49

    Opmerking: Wim en Anke, jullie weten dat ik heel anders over het geloof denk dan jullie doen, maar ik heb bewondering voor jullie gedrevenheid en enthosiasme. We zijn recent per cruise ook o.a. in Guatemala en Nicaragua geweest. Maar dat is allemaal heel oppervlakkig. Je leert dan bij lange na niet het land en de bewoners kennen zoals in jullie geval. Ik denk dat jullie steun geven aan de zeer arme bevolking en daarmee doet jullie werk er toe.
    Groet ook van Tonnie
    Ton

Uitgezonden door

Wij zijn uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De roeping van de GZB is om wereldwijd mensen te bereiken met het Evangelie, zodat zij God leren kennen en groeien in geloof. Meer info vind je op de website van de GZB.

Blijf op de hoogte

Ik meld mij aan voor:

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier meer over de privacy policy van de GZB.