Close

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

De kerk in Latijns-Amerika

Getuigenis Elisa uit Colombia

Colombia kerk Sixto
Sixto Hernandez is predikant in Medellín, Colombia. Hij woont in een straat waar veel prostituees hun werk doen en de walmen van verdovende middelen zijn pastorie binnenwaaien. Het is zijn verlangen dat ‘de straat van de zonde’ een plek van Gods genade mag worden. Net zoals genade een grote rol heeft gespeeld bij de Colombiaanse Elisa, een bewoonster van de straat in Medellín: "Het leven op straat is zwaar, maar de kerk brengt rust."

Sixto: Elisa, wil je iets over jezelf vertellen?
"Mijn naam is Elisa. Ik ben een bewoonster van de straat in Medellín. Al 35 jaar lang leef ik hier op straat. Dat is een ontzettend zwaar bestaan. Ook heb ik in de gevangenis gezeten. Daardoor heb ik veel verloren en ben ik vernederd en geslagen. Ik wil nooit meer terug naar die tijd. Mijn dochter is overleden door drugsgebruik op straat. Inmiddels moet ik haar al acht jaar lang missen."

"Het leven op straat is eigenlijk geen leven. Maar als ik op zondag hier de geluiden van het gebed hoor dan klinkt daar zoveel rust in door."

Sixto: Ik heb gezien dat je altijd tegen mensen zegt dat ze deze plek, de kerk, moeten respecteren. Waarom doe je dat?
"De kerk is heel heilig. Ik ervaar de kerk en haar omgeving als een andere werkelijkheid - dat voel je ook buiten op straat. Op zondag is het hier heel druk. Als de gemeente op zondag samenkomt om tot de Heer te bidden, hoe kun je dan toestaan dat er buiten op straat drugs wordt gerookt of andere verkeerde dingen gebeuren? Het leven op straat is eigenlijk geen leven. Maar als ik op zondag hier de geluiden van het gebed hoor dan klinkt daar zoveel rust in door. Ik voel dat die dagen gezegd zijn. De kerk in Medellín brengt rust en veel vreugde - dat is ontzettend hard nodig.

"Het gebed van de kerkbezoekers wordt gehoord door de drugsgebruikers buiten op straat."

Sixto: Elisa, wat vind je van mij en van de mensen die hier in de kerk samenkomen?
Christenen zijn heel belangrijke mensen voor de wereld. Ik ben ervan overtuigd dat als er geen mensen waren zoals jullie dat er dan al geen wereld meer was geweest. Als jullie als gemeente in Medellín niet de wereld veranderen, dan veranderen jullie wél Medellín en Colombia. Jullie gebed bereikt luisteraars en wordt gehoord door de drugsgebruikers op straat. Als jullie God prijzen dan loop ik altijd met God aan de hand, zodat ik nooit gebrek heb. Echt, het ontbreekt me aan niets. God zij alle dank, ik heb een dak boven mijn hoofd en eten - hoewel ik wel bedel omdat ik nooit meer terug wil naar de gevangenis. Alle dank aan God en dank aan u: dat u hier aanwezig bent in de kerk en in de straten van Medellín.

Elisa is een bewoonster van de straat in Medellín. Bekijk hieronder de video met het gesprek tussen ds. Sixto en Elisa.

Colombia kerk Sixto

Sixto Hernandez is predikant in Medelin, een stad in het noorden van Colombia met zo’n 2,5 miljoen inwoners. De verschillen zijn groot. Ds. Sixto Hernandez is enerzijds betrokken bij kerkplanting in middenklasse wijken, maar werkt ook onder mensen in de marge van de stad. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees dan het verhaal 'Hoop voor daklozen'. Je vindt daar ook een video met een getuigenis van ds. Sixto.

Verhalen

MockupMaison_DD_E13
Nederland

Ontdek onze gloednieuwe website