Luister mee

Beluister de GZB-podcast 'Deel je leven' - nieuwe serie


GZB wil graag de verhalen delen van de zendingswerkers. Daarom hebben we een tweede podcastserie gemaakt met verhalen over leven in een andere cultuur.

Luister mee!  
 

In deze podcastserie nemen de zendingswerkers u mee in hun leven in een andere cultuur. Reinald Molenaar spreekt met hen over hoe ze hun leven delen met de mensen om hen heen, over de invloed van multi-culturele verschillen op hun persoonlijke leven en over de veelkleurigheid van de wereldkerk. Kortom, u krijgt een inkijkje in hun het leven. 

Deel je leven
Bent u benieuwd naar de verhalen van de zendingswerkers in de verschillende werelddelen?  In totaal delen we de verhalen van tien GZB-zendingswerkers. Klik op de na(a)m(en) van de zendingswerkers en download hun podcast:

Podcastserie 2:

 • Heleen van den Berg uit Libanon
  'Misschien moet het wel door dit lijden heen'
  Heleen van den Berg houdt zo veel van Libanon dat de pijn van het land háár pijn is geworden. Toch heeft ze hoge verwachtingen: ‘God heeft dit land niet losgelaten, Hij is nog niet aan het einde van Zijn plan, dus er staan nog grote dingen te gebeuren.’ Met haar vriend Wasim ervaart ze een sterke roeping voor Libanon. In deze aflevering vertelt Heleen over haar leven als GZB-zendingswerker in Libanon.
   
 • Adré Lichtendonk uit Bosnië en Herzegovina 
  ‘Het leven delen? Ik weet niet of we daaraan toekomen’
  Adré Lichtendonk vertrok in de zomer van 2019 met zijn vrouw Marja naar Bosnië en Herzegovina. In deze aflevering vertelt hij hoe hij zijn weg vond in een nieuwe cultuur. Adré heeft geleerd om zichzelf op de tong te bijten en niet meteen adviezen te geven. ‘Wij hebben een plek te veroveren in de harten van mensen, en dat vraagt een houding van: ‘Zeg het maar…’ Dat is niet gemakkelijk, maar daar ben ik wel alert op.’
   
 • Jeanette de Groot uit Zuid-Soedan 
  ‘Al mijn ‘ja maars’ werden me uit handen geslagen’
  Werken en leven in Zuid-Sudan? Jeannette de Groot moest er niet aan denken. “Laat dat maar aan jonge mensen over, die het avontuur willen opzoeken,” zei ze tegen haar man Peter. Toch vertrok ze drie jaar geleden naar deze regio. “Al mijn ‘ja maars’ werden me uit handen geslagen,” vertelt ze. Hoe precies? Dat hoor je in deze aflevering.
   
 • Laurens-Jan Vogelaar uit Indonesië 
  ‘De islam is dé uitdaging voor de wereldkerk’
  Met deze uitspraak begint Laurens Jan Vogelaar deze aflevering van de GZB-podcast ‘Deel je leven’. De zendingswerker in Indonesië vraagt zich af hoe wij onze roeping richting de islam concreet kunnen maken.
  En hoe houd je vast aan je ideaal om te leren van de wereldkerk als je ook ruzie en gedoe tegen het lijf loopt? 
   
 • Joanne Folmer uit Congo
  Ik begrijp nu waarom mensen nooit iets bewaren voor later’
  Joanne Folmer en haar man Willem werken beiden als arts in Congo, een land dat al jarenlang wordt geteisterd door geweld. Zelf moesten ze ook vluchten vanwege dreigend gevaar. Joanne vindt het moeilijk om voor vrede te bidden, vertelt ze in deze aflevering. Hoe houdt ze hoop in een gebroken wereld?
   

Podcastserie 1:

 • Leendert Wolters uit Tsjechië
  'Ik ben beter gaan verstaan wat God van mij vraagt'
  In Praag – ‘misschien wel de mooiste stad van Europa’ – woont en werkt Leendert Wolters met zijn vrouw Nelleke als kerkplanter. In de eerste aflevering van de GZB-podcast 'Deel je leven' vertelt hij over zijn leven onder de Tsjechen. ‘Ik denk dat ik vanwege de fysieke afstand hier in mijn vragen juist persoonlijker word. Dat ik die emotionele nabijheid wat meer zoek, door bijvoorbeeld gewoon te vragen hoe het met hun geloof gaat.”
   
 • Ditteke den Hartog uit Malawi
  'Mijn vriendin komt uit een stam die aan hekserij en voorouderverering doet'
  ‘In Nederland zijn we er goed in om elkaar in de sociale houdgreep te houden. We móéten met elkaar afspreken, we hebben elkaar zo lang niet meer gezien,’ aldus Ditteke den Hartog, programmaleider voor de GZB in Malawi. ‘Nu komt het vaak voor dat we helemaal geen afspraken hebben, dat is toch ook wel een zegen.’ In deze aflevering praat ze over haar roeping en haar leven in Afrika, en vertelt ze hoe ze voor zichzelf zorgt.
   
 • Marjan Lindhout uit Nicaragua
  'Het emotioneert me telkens weer hoe mensen in nood God groot maken'
  “Door naast de mensen te gaan staan, tijd te hebben, te luisteren, er te zijn, met elkaar te lachen en te huilen, ontvang ik heel veel vreugde,” vertelt Marjan Lindhout. Met haar man John en hun tienerdochter woont ze in Nicaragua. Het begrip ‘ontvangen’ kreeg hier voor haar een nieuwe lading. En het land ervaart ze als een warme deken om zich heen. In deze aflevering legt ze uit waarom.
   
 • Kees en Claudia uit Costa Rica
  'De directheid van Nederlanders vond ik eerst niet leuk, nu vind ik het wel makkelijker'
  Kees en Claudia Geluk hebben een cultureel gemengd huwelijk. Kees werd geboren in Nederland, Claudia in Nicaragua. In deze aflevering laten zij zien wat ze van elkaar leren en hoe hun leven in Costa Rica – een buurland van Nicaragua – op dit moment verloopt. “We voelden ons hier al snel als een vis in het water,” aldus Kees. Claudia: “Ik voelde me vrijer in Nederland dan in mijn eigen cultuur.”
   
 • Harriëtte Smit uit Frankrijk
  'In Frankrijk zie ik dat het kleine telt'
  Om een tiener uit haar kerk een uitdagend en sportief weekend op een christelijk jeugdkamp te bezorgen, reisde Harriëtte Smit een paar jaar geleden zo’n 600 kilometer door Frankrijk. “Hij was altijd de enige christen in zijn klas en op dat kamp maakte hij deel uit van een groep van 120 positieve, christelijke jongeren. Die 600 kilometer waren het mij meer dan waard.” En: “Zijn geloof is nu zijn houvast. Wij denken vaak in grote aantallen, maar in Frankrijk zie ik dat het kleine telt.” In deze aflevering vertelt Harriëtte, jeugdwerker in een Franse protestantse kerk, over haar leven in één van de meest geseculariseerde landen van Europa.
   

De podcastserie is ook te vinden op Spotify, Apple Play en Google Play onder de naam 'Deel je leven' of 'GZB'. Veel luisterplezier!

Wilt u, na het beluisteren van hun podcast, deze zendingswerkers steunen, word dan hun Zendingsmaatje  en bid, leef en geef mee!

[[]]
[]
[]

[{"level":"2"}]
{"label":"Ik ontvang graag bericht bij een nieuwe GZB-podcast"}
[]

Ik ontvang graag bericht bij een nieuwe GZB-podcast

[{"validation":"","default_value":"","has_placeholder":"","source_type":"","mandatory":"true","unique":""}]
{"label":"Naam","error_mandatory":"Dit veld is verplicht.","error_unique":"Deze waarde is al bezet.","error_validation":""}
[]
[{"mandatory":"true","unique":"","validation":"email","default_value":"","has_placeholder":"","source_type":""}]
{"label":"E-mail","error_mandatory":"Dit veld is verplicht.","error_unique":"Deze waarde is al bezet.","error_validation":"Dit is geen geldig e-mailadres."}
[]
[{"mandatory":"","show_group_556":"","show_group_557":"","show_group_558":"","source_type":""}]
{"label":"","error_mandatory":"Selecteer ten minste een waarde."}
{"628":"Ook ontvang ik graag plm. 6 x p/j de GZB-nieuwsbrief per mail."}
[[]]
{"text":"De GZB gaat zorgvuldig om met uw gegevens. \u003Ca href=\u0022https:\/\/www.gzb.nl\/userfiles\/File\/2019\/privacyverklaring_gzb.pdf\u0022 target=\u0022_blank\u0022\u003ELees hier de privacyverklaring.\u003C\/a\u003E"}
[]

De GZB gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Lees hier de privacyverklaring.

[[]]
{"label":"Verzenden"}
[]