Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

geschiedenis-gzb-banner

Hoe
het begon

De GZB, al sinds 1901 verbonden met zending

De GZB (Gereformeerde Zendingsbond) is een organisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland, geworteld in de gereformeerde traditie. Al sinds 1901 zijn we verbonden met een veelkleurig netwerk van kerken en gemeenschappen over de hele wereld. Op deze pagina lees je meer over onze lange, veelkleurige en rijke historie.

10geschiedenis-gzb-9
geschiedenis-gzb-4
geschiedenis-gzb-2
geschiedenis-gzb-1
geschiedenis-gzb-9
geschiedenis-gzb-3
Standbeeld-loosdrecht
Graf-loosdrecht

De eerste zendeling

Zendingswerker Van de Loosdrecht vertrok in 1913 vanuit Nederland naar Indonesië om het Evangelie te verkondigen. Na een lange reis per trein en schip arriveerde hij in Torajaland, waar hij scholen bouwde, zieken hielp en de taal leerde. Ondanks moeilijke omstandigheden bleef hij vastberaden. In 1917 werd hij vermoord door een lokale bendeleider, Pong Masanka. Decennia later, in 1951, bekeerde deze bendeleider zich tot het christendom en werd gedoopt als Paulus Pong Masanka. Van de Loosdrecht's werk leidde uiteindelijk tot de vestiging van honderden christelijke gemeenschappen in de regio.

Video: Met de nieuwsgier naar Indonesië

Bekijk deze video voor kinderen, waarin we laten zien hoe de GZB werkt in Indonesië. Ook het verhaal van de eerste zendeling Van de Loosdrecht wordt hier met bijbehorende foto's verteld.

Wereldkids Indonesie-2