Helpende handen

Marleen en Martin 't Hart | Plaatsingsdatum: 4 april 2020 | Rwanda

Lockdown

Afgelopen zondag hebben we de dienst in de Sionskerk gevolgd. We werden bemoedigd door de woorden dat onze tijden in Gods hand zijn. 's Avonds volgden we de dienst in Herwijnen waar we leerden dat Jezus de Waarheid is en dus niet verborgen.
Omdat de lockdown met 15 dagen verlengd is, gaan we ook morgen de diensten vanuit Nederland volgen. Diensten die Martin opneemt zijn allemaal in het Kinyarwanda. Helaas is ons Kinyarwanda net niet goed genoeg om het te volgen.
De verlenging van de lockdown is een verstandig besluit, nu er dagelijks nog steeds nieuwe besmettingen gemeld worden. Aangezien het vliegveld nu 2 weken dicht is, komen deze nauwelijks meer via binnenkomende vluchten. Nu zijn het mensen die contact gehad hebben met patiënten die her virus hebben.
De overheid is zeer streng in het naleven van de regels. Als je hier in Kigali zonder goede reden op straat loopt kan je opgepakt worden en naar het stadion gebracht. Daar mag je de rest van de dag op het gras zitten en luisteren naar een steeds herhalende toespraak met alle regels. Auto's worden regelmatig aangehouden ter controle op de naleving, wat weer files oplevert.
Wij brengen onze tijd vooral door op de compound. Het is fijn om verschillende klusjes te doen. Lekker met je handen bezig zijn werkt ook nog eens klussengoed om allerlei nieuws en informatie rustig te verwerken.
Martin verzorgt nog steeds de opnames voor de meditaties. Marleen probeert contact met tieners te krijgen om te horen hoe het gaat. Dat valt niet mee omdat juist arme gezinnen geen telefoon hebben. Marleen coördineert de contacten die ieder van de leiding van de tienergroep op de zondagsschool heeft met de tieners.
Verder stuurt ze links door over e-learning, het downloaden van methodeboeken en informatie over leerprogramma's via radio en TV aan de schoolleiders van de kerkscholen. Hopelijk kunnen er veel  studenten gebruik van maken en hun lockdowntijd met iets positiefs vullen.
 

Honger

De overheid is deze week begonnen met een programa om voedsel uit te delen aan de allerarmsten. Hoewel dit nog niet altijd goed verloopt is dit een goed initiatief.
Intussen zien we ook dat kerken hun rol op zich nemen. Vandaag heeft het sociaal comité van de St. Etienne olie, rijst, maismeel en bruine bonen uitgedeeld. Vanuit de bijbestudiegroepen zijn namen van mensen aangeleverd die het moeilijk hebben omdat ze ineens geen inkomen meer hebben.
Via onze contacten met predikanten, kwamen we erachter dat velen van hen grote moeite hebben om rond te komen sinds de kerken gesloten zijn. Dat is alweer 3 weken geleden. 
Ook vandaag zijn we weer met een tiener op pad geweest om samen inkopen te doen en om te horen hoe het gaat. 

Elke dag vouwen we onze handen.
We danken God voor de verschillende initiatieven die genomen zijn om voedsel te distribueren, voor Zijn beschermende en helpende handen.
We bidden voor meer initiatieven.
We bidden dat God ons de mensen die nu niet bereikt zijn met voedsel laat ontdekken.
We bidden voor de predikanten, die voor zoveel uitdagingen staan sinds de kerken gesloten zijn.
We bidden voor de hongerigen.
We bidden voor geestelijke en lichamelijke genezing.
 

Reageer op dit artikel