Scholen en clubs

Spaar met uw school voor kinderen in Libanon en Nepal

 
 

Onderwijs voor vluchtelingenkinderen

De oorlog in Syrië duurt al zeven jaar. Miljoenen Syriërs zijn op de vlucht. Dat zovelen met gevaar voor eigen leven Europa proberen te bereiken, laat zien hoe uitzichtloos de situatie is. In Libanon worden zo’n 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen, een kwart van de totale bevolking van het land.
 


Kinderen lijden het meest
De groep die het meest lijdt onder de gevolgen van de oorlog zijn kinderen. Veel van hen leven in vluchtelingenkampen en hebben geen toegang tot onderwijs. Sommige kinderen zijn al vijf jaar niet naar school geweest! Daarom zet de GZB zich met partnerorganisaties in voor onderwijs voor deze vluchtelingenkinderen. Inmiddels zijn er op vier locaties schooltjes geopend. Eén van de scholen staat pal naast de Presbyteriaanse Kerk in het dorp Kab Elias. Er komen 46 kinderen naar de school. Het predikantenechtpaar Toni en Ramaq Abboud geeft leiding aan het project.
 
Ze konden niet lezen
Ramaq: ‘Toen de kinderen hier aankwamen, konden ze niet lezen en schrijven. Ze waren het niet gewend om in groepen te functioneren en in klaslokalen te zitten. We zijn nu 27 schooldagen verder en we zien enorme vooruitgang.’ Haar man vult aan: ‘Christelijke normen en waarden zijn belangrijk op onze scholen. Zo geven we iets van onze christelijke cultuur door aan de kinderen.’


Bekijk samen met de kinderen het filmpje en praat er met elkaar over:
  • Stel je eens voor, hoe zou het voor jou zijn als je ineens van thuis weg zou moeten vluchten?
    Wat zou je het meeste missen?
  • Door het project kunnen gevluchte kinderen weer naar school.
    Vind jij het belangrijk om naar school te gaan? Waarom juist wel of niet?
  • Wat kun jij voor deze kinderen doen? (Denk aan bidden, geld inzamelen of nog iets anders…?)

Help mee en spaar voor:
• Boeken/pennen/schriften: € 90 per kind per jaar
• Salaris van een leerkracht: € 550 per maand
 
(project ME.2.301 | Doneer online)
 
 
 

Op zaterdag naar de zondagsschool

Zaterdag is de enige vrije dag in Nepal. Dit is dan ook de dag dat er kerkdiensten plaatsvinden. De zondagsschool in Nepal is dus eigenlijk de ‘zaterdagschool’. De meeste mensen in Nepal zijn hindoe. Het is niet altijd makkelijk om christen te zijn, vaak worden christenen verstoten.
 
Aandacht voor kinderen
Toch is de kerk van Nepal een van de snelst groeiende kerken ter wereld. Het is belangrijk dat er binnen de kerken ook aandacht is voor kinderen. Daarom ontwikkelt de GZB samen met partnerorganisaties zondagsschoolmateriaal. In de trainingen leren jeugdwerkleiders over de ontwikkeling van een kind, hoe je een bijbelverhaal vertelt en dat creatief verwerkt.
 
Speelse manier
Eén van die jeugdwerkleiders is Ayub Sunuwar. Hij volgde een training en is erg enthousiast. Ayub: ‘De training heeft me erg geholpen om mijn lessen in te vullen. Het is belangrijk om de kinderen op een speelse manier te betrekken, bijvoorbeeld door het zingen van liedjes. Wanneer ik de les goed voorbereid, wordt het voor de kinderen leuker om te leren over Gods Woord! Ik ben erg dankbaar dat ik deze training heb kunnen volgen.’
 
Help mee en spaar voor:
  • Verdiepingstraining jeugdwerkleiders: € 16 per persoon
  • Handleiding voor 100 jeugdwerkleiders: € 130
  • Vier kinderprogramma’s voor 200 kinderen: € 200 

Werkblad Nepal
Over dit project is een werkblad beschikbaar om op een leuke manier samen met de kinderen over zending en het project na te denken. Via het bestelformulier op deze website kun je de gewenste hoeveelheid - gratis - werkbladen aanvragen.

(project NE.1.002 | Doneer online)

Zondagsschool in Nepal


 

Op zoek naar een leuke actie om geld op te halen?
We hebben een aantal ideeën voor u op een rijtje gezet.