Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

DC.1.100 foto Medische zorg Congo
Congo
De kerk in Afrika
Omzien naar je naaste

Investeren in verbetering gezondheidszorg

Doelbedrag

€ 82.500

Waarom is dit project nodig?

Mede door de oorlog waren de missieziekenhuizen in Itendey en Lolwa in verval geraakt. Er was gebrek aan alles: personeel, medische apparatuur en medicijnen. Gelukkig is er de laatste jaren veel verbeterd, maar er zijn nog steeds investeringen nodig om de kwaliteit van de medische zorg te verbeteren of in stand te houden.

IMG_9208-DdH

Wat houdt het project in?

De zendingwerkers Mark en Corine Godeschalk zijn uitgezonden om de medische zorg in Congo te verbeteren. Ze doen dit door zelf zorg te bieden, door lokale ziekenhuisstaf te trainen, en door te zorgen voor een goede uitrusting. Er wordt apparatuur voor het ziekenhuis beschikbaar gesteld en er worden verbeteringen aangebracht in de infrastructuur. Door het geweld in de regio zijn zowel het ziekenhuis van Itendey als van Lolwa momenteel gesloten, maar we willen beide ziekenhuizen verder ondersteunen als dat weer mogelijk is. Het is ons verlangen om de bevolking in het zo zwaar getroffen land te helpen met goede gezondheidszorg.

Impact

Verhaal van…Mardoshe

Mardoshe is een jongetje van 8 maanden. Zijn moeder moest vluchten i.v.m. eerdere onveiligheid en kwam bij onze buurman, die familie van haar is, wonen. Hij kwam voor een luchtweginfectie in het ziekenhuis en toen zagen we dat hij klompvoetjes had. Dit had eigenlijk direct na de geboorte behandeld had moeten worden. In het ziekenhuis hadden we deze behandeling nog nooit gedaan, maar we hebben een bekende behandelmethode gevolgd waarbij de beentjes meerdere keren gegipst en de achillespees doorgesneden moest worden. Het was spannend om dit zonder enige ervaring te moeten doen. We waren allemaal erg blij toen de voetjes uiteindelijk in een mooie positie stonden en hij met voetbraces naar huis kon. Hopelijk blijft zijn moeder deze braces gebruiken en kan hij in de toekomst met zijn vriendjes mee voetballen!

Kraamafdeling
in Iga-Barrière

Sfeerfoto Mark Godeschalk Congo

In het gezondheidscentrum van Iga-Barrière vinden veel bevallingen plaats, 70 tot soms wel 250 per maand. Maar de capaciteit van de huidige kraamafdeling is niet voldoende. Vaak moeten vrouwen met twee of drie vrouwen en hun baby’s in één bed slapen. Er is geen wachtruimte waar de vrouwen kunnen verblijven tijdens hun bevalling en de verloskamer heeft onvoldoende ruimte. Bij een gecompliceerde bevalling moeten de moeders naar een ander ziekenhuis. Dat ligt vijf kilometer verderop, aan de andere kant van de rivier. Zeker 's nachts kan de weg gevaarlijk zijn vanwege bandieten en gewapende milities.

De Communauté Emmanuel wil een kraamafdeling bouwen in het gezond- heidscentrum van Iga-Barrière. Met een verloskamer die aan de eisen voldoet en voldoende ruimte voor vrouwen voor en na de bevalling. Ook komt er een aparte operatiekamer om keizersneden te kunnen doen, zodat alle vrouwen veilig kunnen bevallen in Iga-Barrière.

Door de bouw van een kraamafdeling met een operatiekamer kan het gezondheids- centrum van Iga-Barrière een compleet pakket aan kraamzorg bieden. De kwaliteit van de zwangerenzorg en de zorg rond de bevalling zal verbeteren en dat zal ongetwijfeld leiden tot minder moeder- en kindsterfte rond de bevalling.

2023_Congo_kraamkliniek_bouw

De fundering van het gebouw is inmiddels gelegd. Ook de gemeenschap van Iga-Barrière heeft (letterlijk) haar steentje bijgedragen door een lading stenen te brengen. Om verder te bouwen is er meer geld nodig.

Draag jij ook
een steentje bij?

Partner: Communauté Emmanuel in Ituri

Projectcode: DC.1.701 (bij bankoverschrijving vermelden)

IBAN: NL91 INGB 0690 7624 45

Doneer nu aan dit project!

*Zijn voor dit project de benodigde gelden ontvangen, dan gaat het meerdere naar vergelijkbare projecten of naar ander werk in het land of de regio van dit project.

Projecten

MZ.1.104 mozambique 1 (1)
Mozambique
De kerk in Afrika

Meer aandacht voor jongeren in de kerk

ET.1.104 - Ethiopië 2a
Ethiopië
De kerk in Afrika

Duurzame gemeenschapsontwikkeling

ME.4.104 NA4
Noord-Afrika
De kerk in Afrika

Vakopleiding in landelijke gebieden

DSC_0286 (2)
Rwanda
De kerk in Afrika

Verbouwing: Vaktraining voor kansarme jongeren in Bweyeye

DC.1.700 Medische coördinatie DSC03685 verkl
Congo
De kerk in Afrika

Trainingen medische staf

websitefoto ss.n.103 20220926_140020
Zuid-Soedan
De kerk in Afrika

Terugkerende vluchtelingen Kajo-Keij

Malawi Ellomwe bijbelstudieproject
Malawi
De kerk in Afrika

Bijbelstudieprogramma Ellomwe taal

Les jeunes de District Songolo à la conférence de paix[51]
Congo
De kerk in Afrika

Nieuwe impuls aan het jeugdwerk in Congo

GG.1.102
Mozambique
De kerk in Afrika

Zorg voor de natuur - Mozambique