Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

websitefoto ss.n.103 20220926_140020
Zuid-Soedan
De kerk in Afrika
Omzien naar je naaste
10:27 - Noodhulp en Wederopbouw

Terugkerende vluchtelingen Kajo-Keji

Doelbedrag

€ 58.800

Waarom is dit project nodig?

Jarenlang woonden veel Zuid-Soedanezen in vluchtelingenkampen in Oeganda. Gevlucht voor het geweld in hun eigen land. Totaal afhankelijk van hulp. Nu het in hun eigen land weer veiliger is, willen we hen graag helpen om terug te keren. Daarvoor is het belangrijk dat er goed onderwijs is voor de kinderen, dat de bijbelschool open kan blijven en dat families weer voedsel kunnen verbouwen.

websitefoto ss.n.103 20220926_151556 liggend

Wat houdt het project in?

De GZB werkt samen met de Anglicaanse Kerk van Zuid-Soedan in de regio Kajo-Keji. Deze kerk is inmiddels teruggekeerd naar haar thuisbasis. Voor een groot deel van de bevolking is terugkeer naar hun eigen land echter geen gemakkelijke keuze, onder meer omdat hun kinderen dan niet meer naar school kunnen. We willen de kerk daarom graag helpen bij het heropenen van de scholen. Daarvoor moeten beschadigde scholen worden gerenoveerd, is er lesmateriaal nodig en een salaris voor de leerkrachten.

Ook wil de kerk hulp geven aan families die terugkeren bij het opnieuw bewerken van een stukje grond voor hun levensonderhoud. Er wordt zaaizaad uitgedeeld en trainingen gegeven om organisch te verbouwen.

De GZB is ook al heel wat jaren betrokken bij het Kajo-Keji Christan College, onder andere door de inzet van ds. Peter de Groot. Aan het college worden zowel onderwijzers als theologen opgeleid. Ook dit college is teruggekeerd naar Zuid-Soedan, maar het aantal studenten is fors omlaaggegaan. We willen hen daarom extra steun geven, ook vanwege de inflatie waardoor deprijzen voor voedsel, brandstof en dergelijke niet meer te dekken zijn uit het normale budget. We hopen dat het aantal studenten weer zal gaan stijgen.

Impact

Ditteke den Hartog, programmaleider Zuid-Soedan: “We bezochten Bori, een gebied waar 290 boeren hulp kregen bij het herstarten van hun landbouwactiviteiten.”

"De boeren die we ontmoetten, vertelden dat ze zelf al aan de slag waren gegaan in het eerste regenseizoen, maar helaas was de oogst niet goed geweest. Het zaad dat de kerk gaf om een aantal hectares in te kunnen zaaien, kwam precies op tijd voor het tweede seizoen. De zaden waren van goede kwaliteit, aldus de boeren. Het zaad was goed ontkiemd, en nu was het hopen op regen. De boeren waren ook blij met de nieuwe vaardigheden die ze hadden aangeleerd voor het bereiken van een betere oogst.”

Partner: Anglicaanse kerk Kajo-Keji

Projectcode: SS.N.103 (bij bankoverschrijving vermelden)

IBAN: NL91 INGB 0690 7624 45

Doneer nu aan dit project!

*Zijn voor dit project de benodigde gelden ontvangen, dan gaat het meerdere naar vergelijkbare projecten of naar ander werk in het land of de regio van dit project.

Projecten

2023_MW.2.108 Mvano Limbe CCAP (53)
Malawi
De kerk in Afrika

Bijbelleesproject Malawi-Zuid

Malawi - verdubbelingsactie Bijbels
Malawi
De kerk in Afrika

Bijbels voor Malawi

MZ.1.104 mozambique 1 (1)
Mozambique
De kerk in Afrika

Meer aandacht voor jongeren in de kerk

2023_Ethiopië_ET.1.104 CA and non CA farming
Ethiopië
De kerk in Afrika

Ondersteuning gemeenschappen door duurzame landbouw

ME.4.104 NA4
Noord-Afrika
De kerk in Afrika

Vakopleiding in landelijke gebieden

DC.1.700 Medische coördinatie DSC03685 verkl
Congo
De kerk in Afrika

Trainingen medische staf

Malawi Ellomwe bijbelstudieproject
Malawi
De kerk in Afrika

Bijbelstudieprogramma Ellomwe taal

Les jeunes de District Songolo à la conférence de paix[51]
Congo
De kerk in Afrika

Jeugdwerk Noord-Oost Congo

GG.1.102
Mozambique
De kerk in Afrika

Zorg voor de natuur - Mozambique