Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Leendert en Nelleke Wolters

Roeping voor Dummies

Familie Wolters gezinsfoto - tsjechië
Deze zomer zijn we als gezin op verlof in Nederland. Dat doen we elke twee jaar. Het is een mooie gelegenheid om familie te ontmoeten, haring en kroketten te eten, drop en hagelslag in te slaan en nieuwe klompen te kopen voor onze kinderen. Alle cliché’s zeg maar, van zielige expats.
Wat wij kwijt willen...

De echte reden is natuurlijk dat we onze band met de uitzendende gemeenten willen aanhalen. We preken en presenteren er flink op los, en drinken overal koffie. Het is ook goed voor onszelf, om elke twee jaar de balans op te maken: hoe is de Here God aan het werk in Tsjechië, en hoe kunnen wij door dat getuigenis de kerk in Nederland bemoedigen.

Wat mensen willen weten...

De meest-gestelde vraag gaat echter niet over Gods werk, maar over het onze. En vooral het werk dat we nog niet doen. Namelijk: weten jullie al wat je hierna gaat doen? Natuurlijk weten we dat onze uitzending naar het buitenland niet voor altijd zal duren, maar toch: we zijn niet in de zending gegaan omdat het ons een aardige stap in onze carrière leek, maar omdat het onze roeping is. Staat u mij dus toe om dit misverstand voor eens en altijd uit de weg te helpen.

''Toen Abram werd geroepen, vertelde de Heer hem niet wanneer hij naar Ur zou terugkeren.''

Roeping

Toen Abram werd geroepen, vertelde de Heer hem niet wanneer hij naar Ur zou terugkeren. Toen Jezus de discipelen uitzond, zei hij niets over terugkomen. Nu weten wij wel dat onze uitzending een einddatum heeft – we leven per slot van rekening in de 21e eeuw. Maar met hart en ziel en ons hele hebben en houwen wonen we nu in Praag en dienen we de kerk in Tsjechië.

Daar is onze roeping, dat is de plek waar God ons geplaatst heeft. Het was niet alleen roeping om daarheen te gaan, maar er zal ook opnieuw roeping aan te pas komen om terug te keren naar Nederland. Hoe komt die roeping dan tot ons? In de eerste plaats: als je ergens geroepen bent, mag je erop vertrouwen dat de Here God je niet zomaar opnieuw ontworteld en ergens anders heen stuurt. In de tweede plaats spelen natuurlijke omstandigheden (soms) een rol, denk aan rampen of ziekte. En in de derde plaats zaken als financiën, een aflopend contract met de uitzendende organisatie.

Maar wat het vooral is: vertrouwen. We zijn in vertrouwen uit Nederland vertrokken, en vertrouwen dat God ons opnieuw zal roepen als de tijd daar is. We hoeven onze loopbaan niet te plannen, geen carrièremove voor te bereiden. Gewoon vertrouwen dat als de tijd daar is Hij zal duidelijk maken wat er dan moet gebeuren.

Conclusie

Mooi, dan kunnen we het nu tijdens onze ontmoetingen vooral hebben over wat de Here God doet.


Deze column verscheen eerder in het Reformatorisch Dagblad.

Verhalen uit het werkveld

Leendert Wolters woont samen met zijn vrouw Nelleke en kinderen Jesse en Chaja in Tsjechië. Sinds 2015 vormen zij met een groep jonge christenen een nieuwe gemeenschap, Network Praha, waarmee zij ook kerkdiensten houden.

Verhalen

Blog Leendert Wolters - Kerst met Karpie
Tsjechië
De kerk in Europa

Kerst met Karpie

20231203 Sinterklaas (© Wikimedia) Headerafbeelding tsjechië
Tsjechië
De kerk in Europa

Sinterklaas in Tsjechië

Header bibliotheek Praag
Tsjechië
De kerk in Europa

De christelijke bibliotheek van Praag

2013-10-26_Praag
Tsjechië
De kerk in Europa

De kerk als veilige plaats voor slachtoffers van huiselijk geweld

20230530 - Koffie (1) - foto verhaal Wolters
Tsjechië
De kerk in Europa

'En dan is er koffie'

Sfeerfoto-tsjechië-leendert-wolters-m4
Tsjechië
De kerk in Europa

M4

20230508 - Bevrijdingsdag (via Prague City Archives)
Tsjechië
De kerk in Europa

Bevrijdingsdag in Tsjechië

Verhaal Wolters april23
Tsjechië
De kerk in Europa

Pasen in de kreukelzone

20230403 - Masopůst
Tsjechië
De kerk in Europa

Vasten en feesten in Praag