Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Elise Verschuure

Dromen voor de toekomst

Katherine Colombia Elise Verschuure - portretfoto 1
Katherine leerde ik kennen omdat we samen als tutor-assistent werkten bij kinderproject PREA Refugio, een kinderopvang in de arme wijken van Bogotá, Colombia. Onder het genot van een kopje koffie vertelt ze mij haar verhaal, over hoe ze opgroeide, hoe ze zelf een van de kinderen in PREA was, en hoe haar tijd bij PREA haar leven heeft veranderd.

"Mijn moeder was vijftien jaar oud toen ik geboren werd. We woonden in een van de slechtere wijken van Bogotá, dus de omstandigheden waren niet ideaal. Toen ik twee was, kreeg ik een broertje, en twee jaar later nog eentje. Twee jaar daarna gingen mijn ouders scheiden, en ben ik met mijn moeder en broertjes naar het centrum van de stad verhuisd."
Een lastige levensstart, dus. "Mijn moeder ging als serveerster aan de slag, en daarnaast maakte ze schoon in huizen van rijkere mensen. Dus het kwam erop neer dat ik na schooltijd altijd alleen thuis was. Een van mijn vriendinnetjes ging na schooltijd naar PREA, en haar moeder heeft mijn moeder verteld dat dat misschien ook wel een goede optie zou zijn voor mij. Zo ben ik dus bij PREA terecht gekomen."

Klik

Al vanaf het begin heeft Katherine moeite met aansluiting vinden binnen de groep, zowel op school als bij PREA. "De meeste mensen om me heen waren heel extravert, en ik ben juist wat meer teruggetrokken en verlegen. Dat zorgde ervoor dat ik weinig mensen kon vinden met wie ik echt een klik had." Vanaf haar negende tot haar veertiende ging ze elke middag naar PREA. Langzaam kreeg ze meer zelfvertrouwen en durfde ze zich beter te uiten. "Ik herinner me hoe bang ik was om dingen hardop voor te lezen in de groep, en dat dat langzaam veranderde. Nu weet ik dat als ik ergens passie voor heb, ik dat ook voor een groep durf te vertellen."

En passie heeft Katherine. Ze moet nog twee jaar op de middelbare school, maar daarna wil ze graag de opleiding Zang gaan doen. En haar maatschappelijke stage, die hier voor elke middelbare scholier verplicht is, doet ze bij PREA. "Ik vond de normale vakken op school nooit zo leuk, dus ik wist ook nooit wat ik wilde worden. Maar bij PREA is veel meer aandacht voor de creatieve vakken, en daar heb ik voor het eerst ontdekt dat ik goed kan zingen."

"Door PREA kan ik veel beter reflecteren op mijn eigen gedrag, en kan ik bij alles wat ik doe kijken of dat een steentje bijdraagt aan mijn dromen voor de toekomst."

PREA stuurt er bij de kinderen bewust op aan dat ze leren ontdekken waar ze zelf goed in zijn en wat ze zelf leuk vinden om te doen. Veel kinderen belanden anders automatisch in het beroep van hun ouders, die vaak als straatverkopers werken - een vak waar je geen gezin van kunt onderhouden. Maar dat niet alleen, ze richten zich ook heel bewust op de sociale en emotionele ontwikkeling van de kinderen. "Ik had best een lastig karakter, als kind. Ik reageerde me vaak af op anderen. Dat is bij PREA veranderd. Ik heb daar geleerd om met mijn emoties om te gaan, en ik helpt mijn moeder en broertjes veel vaker."

Zwanger

Waaraan kan ze nog meer de impact van PREA in haar leven zien? "Nou, ik ben nog niet zwanger", zegt ze lachend. Tienerzwangerschappen komen ontzettend veel voor in Colombia, zeker bij de meiden die opgroeien in economisch slechte omstandigheden. "Waarschijnlijk was ik zonder PREA een ñera geweest" Dat woord is moeilijk te vertalen, maar het betekent hier in Colombia zoiets als een persoon die op straat woont en drugs gebruikt. "Door PREA kan ik veel beter reflecteren op mijn eigen gedrag, en kan ik bij alles wat ik doe kijken of dat een steentje bijdraagt aan mijn dromen voor de toekomst."

Katherine Elise Verschuure Colombia - portret

door Cory Forero

PREA is dus voor Katherine van onschatbare waarde geweest. Niet alleen sociaal, maar ook geestelijk. Door PREA kwam ze ook in aanraking met de kerk, waar ze nu elke week trouw naartoe gaat. Ze zingt er zelfs in het koor. En doordat zij naar de kerk ging, is het hele gezin haar gevolgd. "Zonder PREA had ik de liefde van God ook niet leren kennen, dus dan was ik een heel ander persoon geweest."

"Tegen mensen die PREA misschien willen steunen, zou ik willen zeggen dat het echt levens verandert. Veel mensen hebben geen hoop voor kinderen zoals mij, maar ik ben het levende bewijs dat onze levens kunnen veranderen. De kinderen die bij PREA opgroeien, worden betere mensen." Helpen jullie mee?


Elise Verschuure is voor een jaar uitgezonden naar Colombia. Daar draait ze mee in de projecten van de lokale Presbyteriaanse kerk. Eén van die projecten is een kinderopvang voor de allerarmste kinderen uit de achterstandswijken in Bogotá. Lees meer over Elise en haar drijfveer op haar persoonlijke pagina.

Verhalen

Elise Verschuure Deisse Fernández Leal portretfoto
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Koken voor de kinderen

Jerry Hernandez Colombia Elise Verschuure portretfoto
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Niet meer eenzaam

Elise Verschuure profielfoto
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Slechte mensen

_DSC5495 - kinderen als hoop voor de toekomst - portretfoto maria
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Kinderen als de hoop voor een betere toekomst

Sixto Hernandez - portretfoto colombia
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Hoop voor daklozen