Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Elise Verschuure

Slechte mensen

Elise Verschuure profielfoto
Een normale dinsdag, pleinwacht. Het is eigenlijk geen plein, maar meer een binnenplaats, bedekt met kunstgras. De kinderen van kinderproject PREA spelen buiten. Ik loop met een hete agua de panela in mijn handen rondjes en kijk of de kinderen elkaar niet te erg in de haren vliegen. Als ik sta te bemiddelen bij een potje voetbal wat uit de hand gelopen is, komt een van de tienermeiden naar me toe. Ze leunt tegen me aan en ziet hoe ik probeer verbaal de vechtjassen uit elkaar te halen. “Profe Lies (zoals de kinderen me noemen), waarom zijn er zoveel slechte mensen op de wereld?”

De vraag raakt me. Zo tussen het buitenspelen door zulke diepe gedachten in een meisje van nog geen twaalf. Theologisch is er best een antwoord op te geven, maar geen antwoord wat deze jonge meid die tegen me aangeknuffeld staat kan helpen, op dit moment. Ik zucht. “Ik weet het. Ik word ook verdrietig als ik aan al het slechte denk. Maar het enige wat we kunnen doen is zelf proberen goed te doen.” Ze kijkt me nadenkend aan, knikt en zegt: “Gelukkig zijn de mensen bij PREA wel goed.”

"Profe Lies, waarom zijn er zoveel slechte mensen op de wereld?”

Colombia kinderopvang

In mijn foldertje van de GZB staat dat ik graag de liefde van Jezus wil delen met de mensen om me heen – voor mij de definitie van wat het betekent een ‘goed’ mens te zijn. Me realiserend hoe hard het nodig is om gewoon te houden van, zonder voorwaarden, zonder vragen. Niet dat het me lukt om goed te zijn, natuurlijk – maar dit moment op de binnenplaats bij PREA was er eentje waarin ik besefte dat ik met mijn gestuntel misschien toch een beetje verschil kan maken, al is het maar voor één persoon.

Elise Verschuure is voor een jaar uitgezonden naar Colombia. Daar draait ze mee in de projecten van de lokale Presbyteriaanse kerk. Eén van die projecten is een kinderopvang voor de allerarmste kinderen uit de achterstandswijken in Bogotá. Lees meer over Elise en haar drijfveer op haar persoonlijke pagina.

Dit verhaal verscheen eerder op de website van Vrouw tot Vrouw van de Hervormde Vrouwenbond

Verhalen

Elise Verschuure Deisse Fernández Leal portretfoto
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Koken voor de kinderen

Jerry Hernandez Colombia Elise Verschuure portretfoto
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Niet meer eenzaam

Katherine Colombia Elise Verschuure - portretfoto 1
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Dromen voor de toekomst

_DSC5495 - kinderen als hoop voor de toekomst - portretfoto maria
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Kinderen als de hoop voor een betere toekomst

Sixto Hernandez - portretfoto colombia
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Hoop voor daklozen