Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Leendert en Nelleke Wolters

Gebed voor Oekraïne

Updates
Op deze pagina verschijnen regelmatig updates over de Oekraïense vluchtelingencrisis in Tsjechië. Helemaal up-to-date blijft u met onze Whatsapp groep. Klik hier of stuur ons een bericht met uw telefoonnummer en ontvang nieuwtjes en gebedsverzoeken rechtstreeks op uw mobiel.

13-05: Update Oekraïne (20): PickNick
Voor komend weekend hebben we met Network Praha een PickNick gepland. Zoiets deden we in de afgelopen jaren wel vaker, maar deze keer hebben we de poster ook in het Oekraïens opgesteld. In de afgelopen weken hebben we op zoveel verschillende manieren contact gehad met de bewoners van de appartementen, dat we hen ook graag een keer op een gezellige manier willen ontmoeten. Meestal delen we hier iets achteraf – maar deze keer vragen we van tevoren gebed. Om ontspannen ontmoetingen, verdiepende relaties, ook met diegenen die sowieso nog zoeken in het geloof. En omdat we hopen en bidden dat we door de ontmoeting heen, en de woorden van Tomáš die kort vanuit de Bijbel zal spreken, ook iets mogen delen van ons geloof.

06-05: Update Oekraïne (19): CAS-projecten in Riverside
Zojuist gaf ik een workshop aan de year-12 studenten op Riverside. Zij moeten CAS-projecten doen: creativity, activity, service – een soort maatschappelijke stage. Ik vertelde er over de vluchtelingen die we opvangen, en mocht en samen met hun docenten uitdagen om na te denken over mogelijke activiteiten voor Oekraïense tieners. Er kwamen leuke ideeën: movie-nights, voetbal in het park, wandelingen om de stad te leren kennen, een ping-pong-club of taal-maatjes... Hopelijk kunnen we samen binnenkort een aantal opties aanbieden!

05-05: Update Oekraïne (18): Internationale contacten
In de afgelopen weken is er ook in ons Europese netwerk samenwerking op gang gekomen tussen organisaties die in de vluchtelingencrisis actief zijn. Vanmiddag was er een ZOOMcall van de EEA-taskforce, waarin vertegenwoordigers van nationale evangelische allianties een plek hebben, zoals wij, regelmatig samenkomen. Andere deelnemers zijn organisaties tegen mensenhandel (vrouwen op de vlucht zijn extra kwetsbaar!), en experts op het gebied van psychologische zorg. Een mooi voorbeeld van internationale samenwerking is de brochure over vluchtelingen met oorlogstrauma’s die wij in samenwerking met stichting Gave in Nederland mochten vertalen. In de komende dagen verspreiden we dit materiaal onder de kerken en organisaties die actief zijn met vluchtelingen. We bidden dat het materiaal goed gebruikt zal worden.

30-04: M4 kerkplanting en evangelisatie
Dit weekend houden we met de ČEA het tweede trainingsweekend voor kerkplantingsteams. Deze tweede bijeenkomst staat in het teken van evangelisatie. Want het bereiken van ongelovigen is dé drijfveer om nieuwe gemeentes te stichten. Eén van de sprekers is Øivind Augland die het zo uitdrukt: de kerk heeft geen missie (alsof het een bedrijf is met een strategie of zo) maar Gods missie heeft een kerk! Naast instructie, gesprekken in teams en werkopdrachten nemen we ook de tijd voor de Bijbel, gebed en getuigenissen. Het is zó bemoedigend om te horen hoe mensen vertellen over hoe in de afgelopen periode buren, vrienden en kennissen tot geloof zijn gekomen. Prijs de Heer voor de voortgang van zijn werk!

27-04: Update Oekraïne (17): Warme start Team CB
Afgelopen maandagavond was er de bijeenkomst van het Praagse Senioraat van Církev Bratrská (CB), zie update 15. Daar presenteerde collega Jana ons team voor 45 predikanten en ouderlingen in de stad. Vanuit de 13 kerken in Praag reageerde men positief op het initiatief om coördinerend op te treden. De komende dagen zullen in het teken staan van inventarisatie van mogelijkheden (huisvesting, Tsjechische les, werk zoeken) en wat er nodig. Nog steeds komen er dagelijks duizenden vluchtelingen binnen.

Een niet zo *warme situatie* ontstond in één van de appartementen, waar de vorige eigenaar de gasrekening meerdere maanden onbetaald liet, en de Oekraïense gezinnen nu al bijna een week zonder verwarming en warm water zitten. Bid met ons voor een spoedige praktische oplossing voor hen, en voor de start van het werk in ons team.

14-04: Update Oekraïne (16): op bezoek in Vsetín
Om het werk voor het Praagse Senioraat goed op gang te helpen, bezochten we vandaag en gisteren de gemeente Maják in Vsetín. Deze kerk vlakbij de Slowaakse grens heeft in de afgelopen weken een enorme ervaring opgedaan in het helpen van vluchtelingen. Op dit moment heeft de gemeente verantwoordelijkheid voor meer dan 200 Oekraïeners. Heb je vier minuten? Kijk dan deze (engelstalige) video-update van Bedřích Smola, voorganger van Maják.

Familie Wolters

Laten we bidden en danken voor het werk van Maják! De verschillende interviews die we deden met de eerstelijns-werkers, de Oekraïense dominee, en de leider van het netwerk van Maják hebben ons veel stof tot nadenken gegeven. Maar nu eerst worden we stil voor het Paasweekend.

11-04: Update Oekraïne (15): nieuwe ontwikkelingen…
Rond het weekend waren er diverse nieuwe ontwikkelingen. De Oekraïense moeders hebben ons verschillende keren gevraagd of er ook iets voor de tieners georganiseerd kon worden. We hebben daarom met de leiders van de christelijker tienergroep Youth Praha overlegd dat de Oekraïense tieners naar hun bijeenkomsten mochten komen. Samen met een vertaalster. Wat een succes… binnen 5 minuten stonden ze om de pingpongtafel, en een dag later zeiden alle ouders dat hun kinderen het goed hadden gehad. En zoals we in update 14 schreven, worden er nog eens 200-300 duizend vluchtelingen verwacht. Dat betekent dat we ook met ons kerkgenootschap de schouders moeten gaan zetten onder het werk. Vanmiddag start er een team onder de verantwoordelijkheid van het Praagse Senioraat* en Leendert is gevraagd om hierin mee te werken. De focus zal liggen op het delen van visie, financiën en het zoeken van (grotere) mogelijkheden in samenwerking, verdere zorg bij trauma, en het zoeken naar kansen om het Evangelie ook in woorden te delen.

06-04: Update Oekraïne (14): meer appartementen…
Hoewel onze focus nu is komen te liggen op het begeleiden en ondersteunen van de vluchtelingen in ‘onze appartementen’ waren we toch gisteren weer met twee teams actief. Zie de ‘voor-en-na’ foto’s hierboven. Want er blijven nieuwe plekken nodig. Gisteren werd bekend dat Tsjechië nu rekent op een half miljoen vluchtelingen, waar eerder nog gesproken werd over 250 duizend. Velen van hen, zo is de inschatting, zullen langdurig (moeten) integreren.Ondertussen spraken we maandagavond wat langer met één van de vrouwen die in de appartementen wonen. Ze denkt er ondertussen serieus over om in Tsjechië te blijven. Ze wil werk zoeken en zien of ze hier een leven kan opbouwen.Een andere vrouw liet foto’s zien van hun huis, de zestig rozenstruiken in de tuin en van haar bijenvolken. Ze vertelden dat haar moeder van 70 nog steeds in het dorp is en dat ze hoopt over drie of vier weken terug te kunnen keren. Hun beider toekomst is ongewis en we bidden voor hen.

31-03: Update Oekraïne (13): terug naar kantoor?
De afgelopen weken hebben we vooral gewerkt vanuit en met Network Praha. Veel van ons werk bij de Evangelische Alliantie was dus blijven liggen. Gisteren had ik eindelijk weer een ‘gewone kantoordag’ gepland. De realiteit bleek anders.Bij binnenkomst zat collega Jana aan de telefoon met een contact in Roemenië. Twee families waren op weg naar Praag en wilden verder naar Duitsland. Of wij ze konden helpen… en dus sloegen we aan het werk: slaapplaatsen regelen, route verder plannen, buskaartjes kopen.Het was ook weer even een confrontatie voor onszelf. Deze gezinnen waren al 11 (!) dagen onderweg. Ze zeiden ‘spasieba’ in plaats van ‘djakoejoe’ en waren dus Russischtalig en meer uit het oosten van Oekraïne. Ze stonden heel onwennig op de roltrap. Tot overmaat van ramp bleek er een koffer kwijt en de moeder (met haar twee-maanden oude baby) barstte in huilen uit.Na een goede maaltijd, een nacht slaap, met nieuwe kleren en tassen, en lunch voor onderweg, zagen we vanmorgen een paar lachjes op hun gezichten. We hebben de bus uitgezwaaid en hopen en bidden dat ze op hun bestemming in Duitsland tot rust mogen komen.

28-03: Update Oekraïne (12): de school van start!
Vanmorgen was één van de leukste morgens van de afgelopen weken. Samen met Олеся gingen we langs de deuren van de appartementen om de kinderen uit te nodigen voor de school. Een half uur later zaten ze in de klas en het was geweldig om de kinderen te zien spelen en samen te zijn! Ook Lidiia, die we ontmoetten in het klooster, had haar zoontje gebracht en werd meteen vrijwilliger een belangrijke vrijwilliger. Samen gingen we erop uit naar de papierwinkel om flink schoolspullen in te slaan: klei, verf, papier, potloden, scharen, lijm… Zij genoot ervan om zelf actief te worden, en we hadden veel lol in het Oekraïens, Engels, Russisch en Tsjechisch met de eigenaar van de winkel. En toen we terugkwamen bij de school, zaten er zeven moeders en oma’s in de keuken koffie te drinken en ideeën te delen over hoe we dit verder op kunnen zetten. De school is dus nu al een zegen. Laten we bidden dat dat alleen maar verder zo mag uitgroeien!

25-03: Update Oekraïne (11): vervolgstappen
Deze week vulde zich vlot met afwerk-klusjes: een verstopte gootsteen, klinken die van de deur afvielen, wat extra handdoeken hier en een baby-bed daar. Maar ook: een kopje koffie, en een kom boršt met de nieuwe bewoners van het klooster en de appartementen. En nog een garage vol met bedden ‘voor waar het nog nodig is’. Gisteren hebben we met Dignity afgesproken dat we voorlopig intensief betrokken blijven bij ‘onze appartementen’. Dat betekent dat we onze relaties met de mensen gaan uitbouwen en hen gaan helpen met dagelijkse dingen. Met de vier kerken waarin we dit project tot nu toe hebben gedaan, ervaren we Gods roeping hierin. Eén van de mooie kansen is een Oekraïense school om de hoek, waar we op maandag de (meer dan 20) kinderen uit de flat naar toe zullen uitnodigen! Wilt met ons bidden voor dit vervolg én voor de start van de Oekraïense school – dat de moeders hun kinderen hier graag naar toe willen brengen en dat de relaties mogen verdiepen?

18-03: Update Oekraïne (10): een volgende fase?
Met nog één flink klus-weekend te gaan voor nog 25 slaapplaatsen in een klooster, komt er misschien al snel een eind aan dit aspect van het werk. Tsjechië heeft inmiddels meer dan een kwart miljoen vluchtelingen opgenomen en faciliteert dus nu vooral het doorreizen naar volgende landen. Er is weinig ruimte meer over. Deze week had ik een lang gesprek met Dignity, over hoe zij hier instaan. Na het regelen van noodopvang in de afgelopen drie weken, keren zij, hoewel op veel grotere schaal, terug naar hun uitgangspunten: hulp bieden aan de allerzwaksten en op alle fronten. Die vraag hebben ze ons nu ook gesteld. Of wij als kerk(en) het appartementencomplex nu echt willen adopteren. Het eerste aanspreekpunt zijn voor de vluchtelingen, en hen helpen met inschrijvingen bij een huisarts, de kinderen naar school helpen en werk zoeken met de volwassenen. In twee zinnen hier opgeschreven lijkt het klein, maar het is een heel grote vraag. Kunnen we dat aan? Hierover praten we deze dagen en denken we met elkaar na. Wilt u met ons bidden; om moed om ‘ja’ te zeggen als dat onze roeping en opdracht is op dit moment; om wijsheid om ‘nee’ te zeggen wanneer dat het verstandige is om te doen.

16-03: Update Oekraïne (9): bidden voor Viktoria
Maandag trokken 33 vluchtelingen in de appartementen die we in het weekend hadden ingericht. Gisteren deed ik een rondje door het gebouw voor kleine klusjes en: koffie. Ik had zo even pauze bij twee gezinnen (in één appartement) en ik kon hen meteen even polsen: ja ze hadden wel interesse in een koffieochtend, er even uit te zijn. De vertaalster: ‘Ze vraagt of er hier een kerk in de buurt is waar ze heen kan’. Die connectie gaan we zeker maken! Maar we kwamen ook bij Viktoria. Ze zat helemaal in de stress. De eerste avond kreeg ze de ramen niet open, de verwarming niet aan. En toen de wasmachine niet goed centrifugeerde had ze het helemaal gehad. Het is ook niet niks: met twee gezinnen, in totaal vijf mensen in een appartement met maar één slaapkamer (zonder deur). De verwarming doet het inmiddels, de ramen gaan open. Er komt iemand langs voor de wasmachine… maar ik realiseerde me ook: na zoveel stress en angst zijn het kleine druppeltjes die volle emmers laten overstromen. Laten we dus voor haar bidden!

12-03: Update Oekraïne (8): Tweede klusweekend
Hierboven een aantal 'before-after' foto's van drie van de vier appartementen die we gisteren en vandaag bewoonbaar hebben gemaakt: meer dan 2300 'items' verzamelden we, waarvan 500 donaties (het geheel ziet er een beetje eclectisch uit). En met de hulp van zo'n 50 vrijwilligers was dit alles mogelijk in slechts 2 dagen. Maandag trekken er 30 vluchtelingen in. We zijn ontzettend dankbaar voor alles wat we mochten doen. Een jonge Tsjechische studente vertelde me gisteren: ik heb geen geld, geen ruimte om iemand te huisvesten... maar schoonmaken kan ik wel: ik ben zo blij dat ik nu tenminste iets kan doen. Dank ook voor jullie steun door gebed en bemoedigende berichten. We bidden voor de families die hier in zullen trekken komende week. En voor een einde aan de oorlog.

Word Zendingsmaatje!

Ben je geïnspireerd door de verhalen uit de wereldkerk en wil je graag betrokken zijn? Word dan Zendingsmaatje van één van onze zendingswerkers en ondersteun ons werk!

Verhalen

Cesta Obnovy Leendert Wolters
De kerk in Europa

Cesta Obnovy in Most

20221117 - Burcht
De kerk in Europa

Van Hus tot Havel

Leendert Wolters park
De kerk in Europa

Onze vrienden in het park

Jiří Unger Tsjechië
De kerk in Europa

“God, als dit is wie U bent, dan wil ik U volgen.”

Kerkenraad Tjechie Leendert Wolters
De kerk in Europa

Kerk-zijn in de stad met honderd torens

2022-09-03 Retreat NP (35)
De kerk in Europa

Network Praha Retreat

sheeps-gce1ed9ee8_1920
De kerk in Europa

Heilige verontwaardiging

Blog Wolters moestuin
De kerk in Europa

Genade

Ontmoet Pavel Plchot
De kerk in Europa

Ontmoet Pavel Plchot