Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Leendert en Nelleke Wolters

Spuiten en slikken

Leendert Wolters Tsjechie Straat Muzikant
Een mager bloot been, en een hand die daar een naald in dreef. Dat was het eerste wat ik zag toen ik onlangs met mijn kinderen beneden de deur uitstapte. Toen kwam er een interessante cocktail aan inwendige reacties los. Een golf van medelijden welde op. Het is elke weer een trieste aanblik als mensen in een verborgen hoekje, ditmaal een portiek bij een voordeur, hun shot nemen. En ik kan er dan ook niet aan wennen.

Wat ik ook voelde was…afkeer! Ronduit afkeer. Ik vond het walgelijk om op de vroege ochtend getrakteerd te worden op de aanblik van een naald in een been. Tot dan toe had ik alleen in het centrum en op afstand drugverslaafden zien gebruiken. Maar nu was het in mijn eigen straat, één portiek verder dan mijn eigen voordeur! Dat was meer dan ik op dat moment hanteren kon. Inwendig deinsde ik terug en wilde ik het liefst hard wegrennen. Maar ja, dat doe je niet. Dus wat doe je dan wél?

Wat ik uiteindelijk deed? Nou, niks! Al kletsend met mijn kinderen passeerde ik de man zo snel mogelijk. Onderweg dacht ik er over na. Wat een vreemde combinatie: medelijden en afkeer. Een combinatie die knaagde en niet zo’n beetje ook.Het aantal probleemgebruikers in Tsjechië is 0,4 procent. Dat betekent dat er in Praag toch zo’n vierduizend verslaafden zijn. Vierduizend mensen, die mogelijk dagelijks de ervaring hebben dat mensen met een boogje om hen heenlopen. Vierduizend.

Excuus

Ik dacht aan Jezus. Hij dronk koffie met iedereen. Van hoogwaardigheidsbekleders tot prostituees. Van corrupte belastingambtenaars tot melaatsen. Dus als Hij nu hier in Praag was, zou Hij zeker ook met daklozen en verslaafden op een bankje zitten. Nu wil ik best wel koffiedrinken met hoogwaardigheidsbekleders. Desnoods ook nog wel met die corrupte belastingambtenaar; daar hoef je hier niet zo heel lang naar te zoeken waarschijnlijk. Maar eigenlijk gewoon liever niet met prostituees en drugsverslaafden. Maar hoe kan dat nou? Ik wil toch Jezus volgen? Wat voor excuus heb ik dan om níét te doen wat Hij wél deed?

Over Leendert Wolters

Leendert Wolters woont samen met zijn vrouw Nelleke en kinderen Jesse en Chaja in Tsjechië. Sinds 2015 vormen zij met een groep jonge christenen een nieuwe gemeenschap, Network Praha, waarmee zij ook kerkdiensten houden.

Verhalen

triade heren-1
Tsjechië
De kerk in Europa

Triades van gemeenteleden

Blog Leendert Wolters - Kerst met Karpie
Tsjechië
De kerk in Europa

Kerst met Karpie

20231203 Sinterklaas (© Wikimedia) Headerafbeelding tsjechië
Tsjechië
De kerk in Europa

Sinterklaas in Tsjechië

Header bibliotheek Praag
Tsjechië
De kerk in Europa

De christelijke bibliotheek van Praag

2013-10-26_Praag
Tsjechië
De kerk in Europa

De kerk als veilige plaats voor slachtoffers van huiselijk geweld

Familie Wolters gezinsfoto - tsjechië
Tsjechië
De kerk in Europa

Roeping voor Dummies

20230530 - Koffie (1) - foto verhaal Wolters
Tsjechië
De kerk in Europa

'En dan is er koffie'

Sfeerfoto-tsjechië-leendert-wolters-m4
Tsjechië
De kerk in Europa

M4

20230508 - Bevrijdingsdag (via Prague City Archives)
Tsjechië
De kerk in Europa

Bevrijdingsdag in Tsjechië