Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Leendert en Nelleke Wolters

Naaste zijn

Naaste zijn
Er is één ding waar zowel christenen als niet-gelovigen een enorme hekel hebben en dat is … evangelisatie. Laten we maar eerlijk zijn. Op straat aangesproken worden is op z’n zachtst gezegd irritant. Maar zelf iemand vragen: ‘Ken jij Jezus al?’ - dat doen we natuurlijk liever niet.

In Network Praha denken dit seizoen na over ‘evangelisatie’. Want het Evangelie delen, dat is natuurlijk wel iets wat we voelen als opdracht. Na de massa-events (à la Billy Graham) leggen we in onze kring veel nadruk op het persoonlijk getuigenis, of ook wel individuele evangelisatie. Maar niet alleen leidt dat vaak tot misbruik van vriendschap, ook blijven de meesten van ons achter met een permanent schuldgevoel: doe ik wel genoeg?

Evangelisatie doen?
Natuurlijk. Er zijn christenen die het lukt. Voor wie, schijnbaar zonder problemen, een gesprek verschuift naar geloofsvragen. En ook mij overkomt het. Soms. Zoals die ene keer in het vliegtuig terug vanuit Amsterdam naar Praag. Een Nederlandse zakenman in de stoel naast mij luchtte zijn hart: over zijn overleden vader, zijn jeugd in de kerk en zijn vragen over het geloof.Voor zulke kansen mogen we onze ogen niet sluiten.  Maar hoe moet het dan wel met evangelisatie? Eén van de antwoorden die we in Network Praha met elkaar ervaren is het ‘een naaste zijn’ voor mensen om ons heen. Nabijheid zoeken in de levenssituaties waarin de ander zit. En daarbij mogen we de kracht van onze interne nabijheid in de gemeente naar buiten toe inzetten. Want een naaste willen we ook zijn voor onze geloofsgenoten.

Wat is de juiste vraag?
Een naaste zijn dus. De vraag in de Bijbel is dan: ‘Wie is mijn naaste?’ Dat is in deze tijd van na de lockdowns een relevante vraag. Uit zorg voor het Corona-virus hadden we fysieke afstand nodig, maar in de volksmond werd dat ‘social distancing’. Een geweldige misvatting want het gevolg is dat mensen contacten en vrienden hebben verloren. Zelfmoord neemt toe, zowel in Tsjechië als in Nederland.  En de waarheid moet gezegd worden, ook wij hebben ons sociale netwerk zien slinken. Maar nochtans is de vraag die we onszelf moeten stellen: ‘Hoe kan ik een naaste zijn voor de ander’. Hoe kan ik dichtbij komen in zijn of haar levenssituatie en daarin nabij zijn. Vragen hoe het met iemand gaat, doorvragen en voor hen bidden. En daarbij oog hebben voor kairos in het leven van de ander, voor wat de Heilige Geest al doet.  Voor wie ben jij een naaste?

Word Zendingsmaatje!

Ben je geïnspireerd door de verhalen uit de wereldkerk en wil je graag betrokken zijn? Word dan Zendingsmaatje van één van onze zendingswerkers en ondersteun ons werk!

Verhalen

Cesta Obnovy Leendert Wolters
De kerk in Europa

Cesta Obnovy in Most

20221117 - Burcht
De kerk in Europa

Van Hus tot Havel

Leendert Wolters park
De kerk in Europa

Onze vrienden in het park

Jiří Unger Tsjechië
De kerk in Europa

“God, als dit is wie U bent, dan wil ik U volgen.”

Kerkenraad Tjechie Leendert Wolters
De kerk in Europa

Kerk-zijn in de stad met honderd torens

2022-09-03 Retreat NP (35)
De kerk in Europa

Network Praha Retreat

sheeps-gce1ed9ee8_1920
De kerk in Europa

Heilige verontwaardiging

Blog Wolters moestuin
De kerk in Europa

Genade

Ontmoet Pavel Plchot
De kerk in Europa

Ontmoet Pavel Plchot