Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

William en Monica Jansen

De les van de 'bananenboom'

Foto Misha Filipijnen Bananenboom
"Nee mam, ik hoef geen banaan." Afgelopen december toen we in Nederland waren trok Misha een vies gezicht, terwijl een hap nam van een prachtige vlekkeloze gele ‘Jumbo-banaan’. Tja…de ‘verse’ bananen op de Filipijnen hebben inderdaad een ander smaakje en ondanks dat daar áltijd bruine plekken op zitten, smaken ze duidelijk lekkerder! We genieten daarom hier ook elke dag van heerlijke Filipijnse ‘saging’.

Op het braakliggende stukje grond voor ons huis, groeide ook een prachtige bananenboom. Ik zeg groeide….Want helaas op een dag hoorden we grote klappen van een kapmes. ‘Onze’ bananenboom werd rigoureus omgekapt!! Enigszins verontwaardigt keek ik ernaar. Die boom stond toch niemand in de weg?? Waarom doen ze dit!? En de oordelen over deze behandeling borrelden in mij omhoog. Een stukje verderop waar nog meer bananenbomen waren, was ook alles weggekapt! Wat jammer…Maar na een weekje ontdekte ik tot mijn verbijstering iets… Uit die afgekapte stammen, kwamen nieuwe scheutjes tevoorschijn! Hè, wat is dat? Tijd voor een lesje ‘bananenbomen’ via Google. Want misschien oordeel ik toch wel te snel…

Wat bleek? Een bananenboom is eigenlijk helemaal geen boom, maar een plant (er zit geen hout in) en de plant bloeit maar één keer, draagt maar één keer vrucht en sterft dan af.

O…dus een ‘bananenboom’ laten staan nadat hij vrucht heeft gegeven, heeft helemaal geen zin, vandaar dat hij dus na de oogst gekapt wordt. Te snel geoordeeld. En die scheutjes dan? Hoe zit dat? Na even doorlezen ontdekte ik: “Uit de wortelstokken groeien weer nieuwe scheuten, die vervolgens weer gaan groeien. Negen maanden daarna gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp.”

Ik bekijk die afgehouwen wortelstukken met die nieuwe groene scheut eens van dichtbij.

“Want voor een boom is er, als hij omgehakt wordt, nog hoop, dat hij zich weer vernieuwt, en zijn jonge loten niet ophouden uit te lopen. Al wordt zijn wortel in de aarde oud, en sterft zijn stronk in het stof, bij het ruiken van water zal hij weer uitlopen, en maakt hij weer een twijg, zoals een plant.”

Job 14 vers 7-9.


Een les van een ‘bananenboom’ die ik leerde…

Oordeel niet te snel, soms is de werkelijkheid anders als wat jij denkt. Dus…probeer achter die werkelijkheid te komen! Ontmoet mensen door ze écht te leren kennen en…oordeel niet! Als het voor ons mensen uitzichtloos of zelfs het einde lijkt, maakt en creëert God iets prachtig nieuws! Zoals Hij ook Zijn Zoon Jezus gaf! Want er zal een Twijgje opgroeien uit de afgehouwen stronk van Isaï, en een Loot uit zijn wortels zal vrucht voortbrengen. (Jesaja 11:1) God gaat door met Zijn werk hier op aarde, ook door jou! Totdat Hij terugkomt op de wolken om alles nieuw te maken!

En om nog even terug te komen op die lekkere Filipijnse banaan met bruine vlekken…Kijk naar de binnenkant, want daar gaat het om! “want de mens ziet aan wat voor ogen is, maar de HEERE ziet het hart aan.”

Verhalen uit het werkveld

William en Monica Jansen wonen samen met hun zoontje Misha in Manilla, op de Filipijnen. Zij werken daar als jeugdwerkadviseurs voor Alliance of Bible Christian Communities of the Philipines (ABCCOP). ABCCOP heeft een sterke missionaire visie en wil jongeren laten groeien in geloof en het uitdragen van het Evangelie. Ze houden zich bezig met met het professionaliseren van het jeugdwerk, alsook met de toerusting en training van jeugd en jeugdleiders.

Lees meer over het werk van familie Jansen en hun drijfveer.

Verhalen

Headerafbeelding verhaal Jansen Filipijnen
Filipijnen
De kerk in Azië

Bidden voor het paard

Jansen, William en Monica portret
Filipijnen
De kerk in Azië

Dat wat je niet ziet...

DSC03978 - sfeerfoto william en monica - jeugdwerk filipijnen
Filipijnen
De kerk in Azië

Jeugdwerk Filipijnen

Headerafbeelding Egypte verhaal De Wit
Egypte
De kerk in het Midden-Oosten

Een haan in de kerk

verhaal-gods-liefde-1
Namibië
De kerk in Afrika

Gods liefde

Headerafbeelding fakkels sint jan frankrijk groot
Frankrijk
De kerk in Europa

Feest van Sint Jan: overgang en vernieuwing

Portretfoto Jiwan Nepal 1
Nepal
De kerk in Azië

Het Evangelie in Nepal

BANNER-2
Nederland

Teamuitje en afscheid Kees

Esther Visser
Thailand
De kerk in Azië

Kerkplanters in Thailand