Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Johan en Willeke Vrij

Hoe lang is jouw adem?

Familie Vrij - Hoe lang is jouw adem kind snorkelen
Een rare vraag hè! Want wat ga je antwoorden? Hoe lang je onder water kunt zonder naar adem te happen? Hoe snel je de trap op kunt rennen zonder te hijgen? Leuk om te weten, maar dat is niet het antwoord waar ik op doel. Ik bedoel eigenlijk: hoe lang is je geestelijke adem?

Natuurlijk is die niet meetbaar in tijd of met een rekensom, maar dat hoeft ook niet. Ik kan er zelf eerlijk gezegd ook geen heel concreet antwoord op geven, mede omdat ik denk dat het per situatie anders kan zijn. Een onderzoek heb ik niet gedaan maar volgens mij zijn er situaties die je intens raken en bewogen maken, waardoor je het eindeloos kan volhouden. Terwijl situaties die wat abstracter zijn of je minder bezighouden ook eerder weer uit je 'vizier' zullen zijn.

Bedenk voor jezelf eens welk punt of thema eindeloos terug blijft komen in je gebed- en geloofsleven. Is er een wonder waar je op hoopt of een sterk verlangen waarin God iets 'bijzonders' gaat doen? Hoe lang en hoe vaak komt dit terug in je acties, gesprekken en gebeden?

"Is er een wonder waar je op hoopt of een sterk verlangen waarin God iets 'bijzonders' gaat doen? Hoe lang en hoe vaak komt dit terug in je acties, gesprekken en gebeden?"

De lange adem van de voorganger in Vushtri

Twee weken geleden waren wij in Kosovo en spraken een van de voorgangers met wie we samen werken. Zijn 'lange adem' raakte ons. Hij ervoer heel duidelijk de opdracht van God om een gemeente te gaan planten in Vushtri, een dorpje twintig minuten ten westen van de hoofdstad Pristina. Er was niets en zelfs niemand met wie hij daar iets van het geloof kon delen. Waar begin je dan?

Hij begon met gebed en het bouwen aan relaties. Wekelijks bezocht hij het dorpje om koffie te drinken, boodschappen te doen en zoveel mogelijk contacten aan te gaan. De openheid om iets te delen over christelijk geloof is er niet. Iedereen is moslim, door de geschiedenis bepaald.

Kerstviering

Maar langzaamaan ontstonden er gesprekjes die wat meer inhoud kregen dan alleen een praatje over het weer of de dag. Na vijf jaar waren er naast de voorganger en zijn gezin nog drie of vier mensen die het geloof durfden en wilden delen. Samen met deze mensen bad de voorganger voor de aanstaande kerstviering en hoe ze dat zouden vieren. Vol geloof spraken ze uit dat ze geloofden in een viering met veertien mensen. Een kerkgebouw was er niet. Dus het zou in een lokale eetgelegenheid gevierd worden. Er moet dus ook gegeten worden, want dat is een zeer belangrijk onderdeel in de cultuur. Hoe dat betaald zou worden voor veertien mensen was de volgende vraag. Maar vol geloof bleef de voorganger bidden om veertien mensen en een oplossing voor de eventuele kosten. En wonder boven wonder er kwamen veertien mensen en voor financiën werd gezorgd...

Vijf jaar lang blijven bidden, zoeken, hopen en geloven zonder zichtbare verandering; dat noem ik een voorbeeld van een lange adem. Zelfs nu dertien jaar verder is de groep van gelovigen nog klein; ongeveer 25 man. Maar het geloof en de volharding is er niet minder om!

Over Willeke

Willeke Vrij is samen met haar man Johan en hun kinderen Abel en Mirjam in 2022 uitgezonden naar Albanië. Familie Vrij woont in Tirana en werkt in gemeenten van Albanië en Kosovo. 

Verhalen

30.Groepsfoto in achterstandwijk in Tirana
Albanië
De kerk in Europa

Ederveen op Experience naar Albanië | 3

17.Groepsfoto bij de kerk
Albanië
De kerk in Europa

Ederveen op Experience naar Albanië | 2

2. Groepsfoto
Albanië
De kerk in Europa

Ederveen op Experience naar Albanië | 1

Familie Vrij groep Albanië foto dienst
Albanië
De kerk in Europa

Vuurtje

Varna gemeente
Bulgarije
De kerk in Europa

Geroepen om te dienen: Missionair werk in Bulgarije

2
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Het leven in Medellín

Header verhaal egypte psalmen
Egypte
De kerk in het Midden-Oosten

Psalmen op Youtube en in Egypte

IMG_0444
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Zout van de aarde

Headerafbeelding verhaal Jansen Filipijnen
Filipijnen
De kerk in Azië

Bidden voor het paard