Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Johan en Willeke Vrij

Vuurtje

Familie Vrij groep Albanië
Make me Your vessel. Make me an offering. Make me whatever You want me to be. I came here with nothing. But all You have given me. Jesus bring new wine out of me.

'Make me Your vessel’ ('Maak mij een instrument'). Deze woorden raakten me toen we ze zongen samen met ruim honderd internationale zendingswerkers tegelijk. Ik durfde het ergens niet zo goed te zingen, want het is best spannend om de touwtjes over je leven uit handen te geven. Toch zong ik door, want het is wel mijn hartsverlangen dat ik een instrument in Gods grote wereldwijde kerk mag zijn.

Het is zeker de moeite waard om dit lied eens te luisteren (in het Nederlands ‘Nieuwe wijn’ door Eline Bakker). Wees ’gewaarschuwd’; iedereen mag een instrument zijn, gewoon op de plek waar je bent, woont, studeert of werkt.

Indrukwekkende conferentie

Bovenstaand lied zongen we op een conferentie, georganiseerd door een Albanese organisatie die zowel lokale kerken ondersteunt als ook de zendingswerkers die hier werkzaam zijn. Het was waardevol om zoveel nieuwe mensen te ontmoeten uit verschillende landen over de wereld. Vooral indrukwekkend om te horen dat sommigen van hen al sinds het vallen van het communisme in 1991 actief zijn in Albanië. Wat is er sinds die tijd veel gebeurd in dit land qua ontwikkelingen, maar ook zeker op het gebied van geloven.

"Er is nog genoeg werk te doen, maar er is ook reden tot dankbaarheid met zoveel brandende harten voor Hem."

Kerkgroei

We kregen wat statistieken voorgeschoteld over de ontwikkeling van de kerken en de groei van het aantal gelovigen. Aan het onderzoek deden 187 gemeenten mee waarbij ongeveer 15.000 leden (vanaf 16 jaar) betrokken zijn op een van deze gemeenten in Albanië. Kort voor de COVID-tijd waren dat er ongeveer 12.600, wat betekent dat juist in die tijd ook groei heeft plaatsgevonden.
Door middel van gekleurde briefjes moesten alle aanwezigen aangeven op welke plek men werkzaam is. Als je dan de landkaart bekijkt, zijn er nog heel veel plekken waar geen kerk is en waar ook geen zendingswerkers werkzaam zijn. Dat bracht ons met elkaar tot de conclusie dat er nog genoeg werk te doen is, maar dat er ook veel reden tot dankbaarheid is voor zoveel ‘brandende harten’ voor Hem.

Vlammetje

Voor ons was het goed om wat meer te zien en te horen over alles wat hier gebeurt, welke organisaties actief zijn en welke mensen daaraan verbonden zijn. Er was tijd om elkaar te ontmoeten en voor de kinderen om vriendjes te maken - wat hen ondanks de taalbarrière wonderlijk goed lukt. Dankbaar en vooral ook aangemoedigd keerden we weer naar huis met een nog meer aangewakkerd vlammetje in ons hart! Daarnaast voelen we nog sterker een motivatie om de taal zo snel en zo goed mogelijk te beheersen, zodat we ook echt inhoudelijk diepere gesprekken kunnen voeren met gemeenteleden en voorgangers van de verschillende ‘fokusi’ kerken. En zo met hen ontdekken op welke manier we voor elkaar van dienst kunnen zijn. Kortom, we willen een instrument zijn, maar hebben wel de taal nodig.

Welk vuurtje brandt er in jouw hart, waarvan je wilt delen?

Johan en Willeke Vrij zijn in 2022 samen met hun kinderen Abel en Mirjam uitgezonden naar Albanië. Zij wonen in Tirana en werken in gemeenten van Albanië en Kosovo. Lees hier meer over hun werk en drijfveer.

Verhalen

Flat Harriette Smit
Frankrijk
De kerk in Europa

Een falende lift en liefdevolle buurdraagkracht

Verhaal Leendert Wolters - Gemeentevernieuwing in Hrádek
Tsjechië
De kerk in Europa

Gemeentevernieuwing in Hrádek

Harriette Smit - Verhaal zwembad
Frankrijk
De kerk in Europa

Jij gelooft dus daadwerkelijk in God en Jezus enzo?

IMG_5276 duitsland gerrit en jorine verkleind
Duitsland
De kerk in Europa

Gemeentestichting in Duitsland krijgt steeds meer vorm

Opleiding predikanten Rwanda 2 (1)
Rwanda
De kerk in Afrika

De opleiding van Rwandese predikanten

burning-candles-g90b0a9f34_1920
Bosnië en Herzegovina
De kerk in Europa

Laat er licht zijn

Harriette Smit - Verhaal zegenen van de santonkraam van familie Fouque
Frankrijk
De kerk in Europa

Samen op weg naar het Christuskind

vietnam-3732375
Nederland

Evangelist Hans van Beek overleden in Vietnam

Leendert Wolters - Kerst in Praag
Tsjechië
De kerk in Europa

Baby Jezus brengt de cadeautjes