Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Mark en Corine Godeschalk

Ingenieur Josias

Ingenieur josias
Een hoogopgeleide Congolees die geen Frans spreekt, die kom je niet vaak tegen. Ingenieur Josias is als kind in het Engelssprekende Oeganda naar school gegaan. Vandaar dat hij wel Engels spreekt, maar geen Frans. Tegenwoordig woont hij weer in Congo en werkt hij als biomedisch ingenieur. Ik (Corine) ben ook biomedisch ingenieur, alleen heeft hij een iets praktischere opleiding achter de rug.

Ingenieur Josias was door het ziekenhuis gevraagd om de apparatuur in het ziekenhuis na te kijken, onderhoud uit te voeren, kapotte dingen te repareren. Dokter Bienvenu had 2 jaar geleden, nog voordat wij in Lolwa woonden, een keer een telefoonnummer opgeschreven van iemand die zich daarvoor had aangeboden. Maar destijds was er haast geen apparatuur in het ziekenhuis! Sinds dat wij hier werken, wordt er echter steeds meer apparatuur gebruikt: zuurstofconcentrators, zuigapparaten, patiëntmonitors, CTG (voor de hartslag van de ongeboren baby), etc. En om alles een beetje draaiende te houden, moet je eigenlijk onderhoud uitvoeren. Maar ja, niemand weet hoe dat moet. Dus wordt apparatuur gebruikt totdat het stuk gaat. En dan belandt het in een hoek. Zo jammer.

Wij hadden het ziekenhuis daarom aangemoedigd om een onderhoudsplan te maken. Of om iemand daarvoor te laten komen. Ze mochten zelf weten hoe ze dat wilden doen. Dus dokter Bienvenu had dat telefoonnummer van twee jaar geleden eens gebeld en die persoon had hem doorverwezen naar ingenieur Josias.  Altijd een beetje spannend. Want wie haal je in huis? Zou hij verstand van zaken hebben? Zou hij de apparatuur op waarde kunnen schatten? Gelukkig bleek al snel dat hij echt superveel wist en kon. Hij kende gewoon alle apparaten en hij was onder de indruk van onze pragmatische houtje-touwtje oplossingen, die niet per se mooi zijn, maar wel heel goed werken. Hij oversteeg echt al onze verwachtingen.

Wat nog wel een mooi verhaal is om te vertellen is het verhaal van de OK-lamp. Op de operatiekamer hangt een lamp. Een oranje, Nederlandse OK-lamp. Heeft nog in de gevangenis van Scheveningen gehangen volgens de handleiding. Maar hij werkte niet. Mark stootte er alleen altijd zijn hoofd tegen (de meeste Congolezen zijn wat minder lang en hadden daar geen last van) en er werd geopereerd met hoofdlampen. Er was wel eens naar gekeken door de lokale elektricien, maar die had het niet beter gemaakt. Vanaf het moment dat wij in Lolwa kwamen heeft die lamp ons geïntrigeerd. Wat zou het mooi zijn als die lamp het weer zou doen! En dus heeft ingenieur Josias ook naar de lamp gekeken. En ja hoor! Hij heeft hem aan de praat gekregen. Samen met de nieuwe halogeenlampjes die wij hadden meegenomen uit Nederland doet de lamp het gewoon weer!

We zijn blij dat we het ziekenhuis kunnen helpen met professionalisering, bijvoorbeeld in financiën of met stapjes als een onderhoudsplan voor apparatuur. We vinden het soms uitdagend om hierin niet te hard vooruit te willen lopen, maar te streven naar het samen optrekken met Congolezen. Het is bemoedigend om dan te zien dat zij zelf en lokaal de oplossingen weten te vinden.

Word Zendingsmaatje!

Ben je geïnspireerd door de verhalen uit de wereldkerk en wil je graag betrokken zijn? Word dan Zendingsmaatje van één van onze zendingswerkers en ondersteun ons werk!

Verhalen

Mark Godeschalk arts Congo
Congo
De kerk in Afrika

Een kostbaar leermoment

Week zonder stroom - verhaal Godeschalk stroom
Congo
De kerk in Afrika

Een week geen stroom

Sfeerfoto Mark Godeschalk Congo
Congo
De kerk in Afrika

Gods werk in Congo

Congo Bunia verhaal Mark Godeschalk - sfeerfoto
Congo
De kerk in Afrika

Hoop

Godeschalk blog juli 2022 - Sfeerfoto klaslokaal
Congo
De kerk in Afrika

Toch nog een examen