Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Mark en Corine Godeschalk

Toch nog een examen

Godeschalk blog juli 2022 - Sfeerfoto klaslokaal
Vandaag was het zo ver: examen anatomie voor de eerstejaars! We hadden niet gedacht dat het nog zou lukken.

Lolwa heeft een school voor verpleegkundigen. Ooit opzet door een Zwitserse die het grote nut zag van het trainen van verpleegkundigen voor de verschillende klinieken van de kerk in de regio. Met resultaat: tot op de dag van vandaag vind ik overal in de regio verpleegkundigen die getuigen dat de basis van hun kennis en kunde in Lolwa is gelegd. Verpleegkundigen met kennis van geneeskunde én God.

Anatomie
Door de jaren heen is de school door pieken en dalen gegaan. Toen wij in Lolwa kwamen wonen, was de school op sterven na dood. Jaar 1 had geen leerlingen, jaar 2 ook niet, jaar 3 slechts twee leerlingen en jaar 4 vier leerlingen. Met financiële steun uit Nederland hebben we de afgelopen jaren geknokt om nu te zien dat elk jaar zo ongeveer tien leerlingen heeft. De leraren vonden we onder het personeel van het ziekenhuis. Ik heb de afgelopen jaren grote delen van het vak anatomie aan de eerstejaars gegeven. Echt een belangrijke basis, maar ook het meest pittige vak dat ze krijgen. De kwaliteit van het basis- en voortgezet onderwijs is hier zo dat de meesten op de eerste lesdag van het eerste jaar niet weten dat het hart het bloed rondpompt en de longen ons lichaam van zuurstof voorzien. Een hele klus om in een jaar tijd de basis van heel het lichaam te leren kennen en begrijpen. Hoe mooi om dan te zien dat ze aan het eind van het jaar de verbinding leggen tussen die organen en begrijpen dat het een niet zonder het ander kan!

"We bidden dat de leerlingen het komend schooljaar weer in Lolwa verder kunnen."

Onveiligheid
De onveiligheid in Lolwa zorgde er helaas voor dat eind april de lessen werden onderbroken. Met veel moeite is het uiteindelijk gelukt om de her en der verspreide leerlingen naar Bunia te laten komen - voor velen hun eerste keer in de grote stad. Zo konden we ervoor zorgen dat dit schooljaar niet een verloren jaar zou worden. We bidden dat de leerlingen het komend schooljaar weer gewoon in Lolwa verder kunnen.

Mark en Corine wonen met hun kinderen in de Democratische Republiek Congo. Als tropenarts is Mark opgeleid om zorg te verlenen op plaatsen waar middelen beperkt zijn. Corines hart als biomedisch ingenieur ligt bij alles wat de gezondheidszorg beter maakt. Lees hier meer over familie Godeschalk.

Godeschalk blog schoolbord juli 2022 - sfeerfoto

Word Zendingsmaatje!

Ben je geïnspireerd door de verhalen uit de wereldkerk en wil je graag betrokken zijn? Word dan Zendingsmaatje van één van onze zendingswerkers en ondersteun ons werk!

Ja, ik doe mee

Verhalen

maf-flying-doctor-2
Congo
De kerk in Afrika

Flying doctor

Mark Godeschalk arts Congo
Congo
De kerk in Afrika

Een kostbaar leermoment

Week zonder stroom - verhaal Godeschalk stroom
Congo
De kerk in Afrika

Een week geen stroom

Sfeerfoto Mark Godeschalk Congo
Congo
De kerk in Afrika

Gods werk in Congo

Congo Bunia verhaal Mark Godeschalk - sfeerfoto
Congo
De kerk in Afrika

Hoop

Ingenieur josias
Congo
De kerk in Afrika

Ingenieur Josias