Ds. Willem-Henri en Ditteke den Hartog
Kariba

We moeten terug van de tent naar
het restaurant. Vergeten water mee te nemen. Echtgenoot vindt dat het mijn
beurt is om een klusje te doen, maar het is al donker. Om mijn goede wil te
tonen, stel ik voor dat we samen gaan.
"We lopen terug, verwonderd. In mijn eentje had ik dit gesprek nooit gehad. Dat hoort niet in de cultuur."
Mwari
Het gesprek komt op Mwari, de naam voor God in het Shona. Die werd al gebruikt voor de monotheïstische, afstandelijke maar almachtige god die de Afrikanen vanouds dienen. De naam Mwari zijn de christenen ook gaan gebruiken.
Volgens Tafara is zijn Mwari dezelfde God als die van de Bijbel. Hij begrijpt niet dat de zending en kolonialisme Afrikanen hun Mwari-religie hebben afgenomen. De spirituele bemiddelaars tussen Mwari en mensen boden zoveel tegenstand dankzij bovennatuurlijke krachten, dat ze door de Engelsen uitgeschakeld werden.
Rechtvaardig
Tafara beweert dat Mwari ook direct benaderd kan
worden. “Mwari is niet zo streng”.
Waarheid
Tafara gelooft niet in Jezus. Toch vindt hij de Bijbel een geweldig boek. Hij leest elke dag een hoofdstuk. Ik ‘waarschuw’ hem: de Geest kan zomaar door het Woord in zijn hart gaan werken. Wonderlijk genoeg lijkt hem dat geweldig. “Uiteindelijk ben ik op zoek naar de waarheid”.
We lopen terug, verwonderd. In mijn eentje had ik dit gesprek nooit gehad. Dat hoort niet in de cultuur.
We bidden voor hem en danken God voor deze bijzondere ontmoeting.

Over Ditteke
Ditteke voelt zich - samen met haar man Willem-Henri - helemaal thuis in Afrika. In 2008 zijn zij door de GZB uitgezonden naar Namibië. Sinds 2017 begeleiden zij het werk van de GZB in diverse landen in de regio: de afgelopen jaren vanuit Malawi en sinds juli 2023 vanuit Zimbabwe.