Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Ds. Willem-Henri en Ditteke den Hartog

Rare tijden en lange rijen

Ds. Willem-Henri en Ditteke den Hartog
Bij ons is het regenseizoen weer begonnen. Voor de armere bevolking is er normaal gesproken een subsidie bij het kopen van kunstmest. Dit jaar is het anders: economisch is het land er zeer betreurenswaardig aan toe.

Een tijdje geleden werd de lokale valuta met 25 procent gedevalueerd. Voor Malawiërs betekent het in feite een loonsverlaging terwijl de prijzen stijgen. Verder zijn er vrijwel geen harde valuta meer te krijgen. Het land heeft zoveel schulden dat het bijna onmogelijk is om leningen te krijgen - en zeker niet voor consumptiegoederen.

Gevechten

Benzine komt momenteel maar mondjesmaat het land binnen. Het gevolg is dat er lange rijen ontstaan bij de benzinestations zoals je kunt zien in de video (met dank aan familie Meijer). Sommigen slapen in hun auto terwijl ze wachten. Willem heeft pas een paar uur in de rij gestaan en voor hij aan de beurt was, was de benzine al op. Er wordt flink gevochten tussen chauffeurs en dan gaat de pomp tijdelijk dicht. De zwarte markt dringt zich op.


1
Ds. Willem-Henri en Ditteke den Hartog

Door het ontbreken van de harde valuta kunnen bedrijven nauwelijks meer importeren. Of kunnen onvoldoende aan brandstof komen. Dat betekent dat er al bedrijven zijn die hun deuren moeten sluiten.

Voor ons betekent het praktisch dat we dagenlang geen water hebben, omdat er dan niet wordt gepompt. Verder is er weinig elektriciteit. Door orkaan Ana begin dit jaar is het hydropower station - de belangrijkste bron van energie - kapot gegaan. De herstelwerkzaamheden waren in gang gezet met geld van de Wereldbank, maar vanwege de ondermaatse kwaliteit van het werk is dat stilgelegd.

Gebeden

Het zijn rare tijden. Als er niet snel wat gebeurt, ben ik bang dat dit tot onrust en onlusten gaat leiden. Hoe weerbaar de Afrikanen ook zijn. Het is eerder voorgekomen in 2011 en toen zijn er dodelijke slachtoffers gevallen.

Het vertrouwen in president Chakwera, die zo veelbelovend leek, is minimaal. Nu is het sowieso niet wijs om het van de aardse heersers te verwachten en geloven we dat er een ander koninkrijk gebouwd wordt. Jullie gebeden voor het land zijn welkom.

Ds. Willem-Henri en Ditteke den Hartog wonen en werken sinds 2017 in Malawi, waar zij kerken trainen en als regio-coördinator en programmaleider actief zijn. Lees hier meer over hun werk en drijfveer.

Verhalen

Wanneer ben je een echte man
Namibië
De kerk in Afrika

Wanneer ben je een echte man?

Toverdokters, voetbal en voorouders
Malawi
De kerk in Afrika

Toverdokters, voetbal en voorouders

MicrosoftTeams-image (3)
Malawi
De kerk in Afrika

Marriage course

Flat Harriette Smit
Frankrijk
De kerk in Europa

Een falende lift en liefdevolle buurdraagkracht

Verhaal Leendert Wolters - Gemeentevernieuwing in Hrádek
Tsjechië
De kerk in Europa

Gemeentevernieuwing in Hrádek

Harriette Smit - Verhaal zwembad
Frankrijk
De kerk in Europa

Jij gelooft dus daadwerkelijk in God en Jezus enzo?

IMG_5276 duitsland gerrit en jorine verkleind
Duitsland
De kerk in Europa

Gemeentestichting in Duitsland krijgt steeds meer vorm

Opleiding predikanten Rwanda 2 (1)
Rwanda
De kerk in Afrika

De opleiding van Rwandese predikanten

burning-candles-g90b0a9f34_1920
Bosnië en Herzegovina
De kerk in Europa

Laat er licht zijn