Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Jan en Wilma van Doleweerd

Een nieuwe lach

verhaal-colombia-doleweerd
“Humor is een soort ontkennen van het reële leven.” Tegenover ons zit Jaider, theologiestudent en voorganger in een presbyteriaanse gemeente: “We hebben humor nodig om te kunnen overleven. Wil je met ons spreken over de misère, de trauma’s, de donkere kant van het leven, dan doen we dat niet zomaar. We hebben niet geleerd om erover te spreken. Het is te moeilijk, te bedreigend. We zijn bang om emoties naar boven te halen, want Colombia is het land van de trieste emoties. Daarom lachen we veel en ontwijken we moeilijke vragen. We kunnen niet lang serieus zijn. Ook tijdens de preek moeten we een keer kunnen lachen.”

Op het eerste gezicht komt het antwoord van Jaider wat vreemd over. Maar – eerlijk is eerlijk - lachen wij soms de moeilijke dingen van het leven niet weg? Antwoorden wij op de vraag ‘Hoe gaat het met jou?’ niet standaard met: ‘Prima, goed hoor!’? Ook wij hebben een vertrouwelijke band nodig om elkaar van hart tot hart te spreken.

Het is goed om die momenten te zoeken. Al moet je daar soms een lange weg voor gaan. In Nederland of in Colombia. Jaider: “Wij tonen ons innerlijk als we ons levensverhaal kunnen vertellen. Als we met elkaar zijn, tijd voor elkaar hebben en er een band is.”

Jalder: "We zijn bang om emoties naar boven te halen, want Colombia is het land van de trieste emoties. Daarom lachen we veel en ontwijken we moeilijke vragen."

Een nieuw begin: Het oude achterlaten

Hoe lastig het kan zijn, voor de gevoelige en pijnlijke ervaringen in het leven is er behandeling. De Bijbel spreekt over ‘nieuw maken’. Het oude zeer gaat voorbij, al gaat dat vaak moeizaam. De oude mens sterft af, schrijft Paulus (Rom. 6:6). Oud zuurdesem wordt verwijderd (1Kor. 5:7). Dat gaat niet van stel op sprong. Het is als met tarwegraan dat in de aarde valt en sterft om nieuwe vrucht te geven (Joh. 12:4). Dat oude sjouw je mee, je komt er maar moeilijk van los. Maar Gód weet daar ook van. Daarom klinkt het: ‘Zie Ik maak alle dingen nieuw’ (Openb. 21:5a). ‘Geheel nieuw – alles: dat is juist wat wij ons niet begrijpen kunnen’ (Noordmans). Dat te geloven geeft een nieuwe lach. Als het voorjaar! Een andere lucht. In Nederland en in Colombia.

Over Jan en Wilma

Wij zijn Jan en Wilma van Doleweerd. Ruim dertig jaar geleden werkte God in ons het verlangen om samen dienstbaar te zijn in Zijn Koninkrijk. En dat verlangen is nooit meer verdwenen. Evangelisatie, onderwijs en zorg werden de kernwoorden van ons leven. In januari 2024 zijn we uitgezonden naar Colombia vanuit de PKN Langbroek.

Verhalen

IMG_0444
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Zout van de aarde

Varna gemeente
Bulgarije
De kerk in Europa

Geroepen om te dienen: Missionair werk in Bulgarije

2
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Het leven in Medellín

Header verhaal egypte psalmen
Egypte
De kerk in het Midden-Oosten

Psalmen op Youtube en in Egypte

Headerafbeelding verhaal Jansen Filipijnen
Filipijnen
De kerk in Azië

Bidden voor het paard

maf-flying-doctor-2
Congo
De kerk in Afrika

Flying doctor

IMG_9761-scaled
Zimbabwe
De kerk in Afrika

Expeditie Zimbabwe - reisblogs

Headerafbeelding Harriette tulpen provence
Frankrijk
De kerk in Europa

Hollandse tulpenpracht in de Provence

triade heren-1
Tsjechië
De kerk in Europa

Triades van gemeenteleden