Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Jan en Wilma van Doleweerd

Zout van de aarde

IMG_0444
Diep onder de grond ligt een kathedraal verborgen, een zeldzaamheid in de wereld. Eén ervan bevindt zich in Colombia, in Zipaquirá, binnenin een zoutgrot op tweehonderd meter diepte.

Langs een 'Via Dolorosa' leidt een pad je door een schouwspel van kruisen en kunst naar het centrum van de grot, waar een indrukwekkende ruimte van licht en symboliek zich ontvouwt. Langs de route kun je pauzeren, bidden, of zelfs selfies nemen bij één van de vele kleurrijk verlichte kruisen. De unieke setting onder de grond draagt bij aan een buitengewone ervaring. Regelmatig wordt hier zelfs de mis opgedragen.

‘Is dit niet een afspiegeling van het hemels Jeruzalem?’, mijmeren wij al wandelend richting het hart van de grot. Maar al gauw verstoort een groep toeristen onze gedachten. De welbespraakte gids toetert door de megafoon haar informatie door de gangen.

In de zwarte aarde van de zoutberg, is veel moois te zien. Te mooi soms. Het kruis van Jezus was niet zo mooi en om van het kruis de betekenis te zien, heb je minstens geloof nodig. Geloof dat in Jezus de Zoon van God ziet, gekomen om de zonden van de wereld weg te dragen. En bij aankomst in de kleurrijke tempel in het diepst van de aarde, heb je eerder een gevoel van mineur dan van opwinding en blijdschap.

"Een zout dat mensen in beweging brengt met het oog op het hemelse Jeruzalem. Iedereen is geroepen!"

Het hemelse Jeruzalem

Terwijl we teruglopen door de lange ronde uitgang, begroet het licht van buiten ons. Na anderhalf uur staan we weer onder de blauwe hemel. Onze blikken gaan automatisch omhoog, en de woorden van Jezus komen in onze gedachten: "Jullie zijn het zout van de aarde..." Geen kathedraal van zout, opgesloten in de berg en enkel toegankelijk met een kaartje, maar het zout van het Evangelie dat zich verspreidt over de aarde. Een zout dat mensen in beweging brengt met het oog op het hemelse Jeruzalem. Iedereen is geroepen!

Gelukkig zag Johannes geen zoutkathedraal. Hij zag een kathedraal uit de hemel neerdalen. Vrij en zichtbaar voor iedereen, bij God vandaan als een tent. De heerlijkheid van God. Overweldigend mooi. Met wel twaalf poorten. Engelen ook. Een kathedraal van glas, niet van aarde. En de volken van de aarde brengen er zelfs van hun heerlijkheid en eer binnen. Wat een perspectief! Zou er in dit hemels Jeruzalem ook een stukje van deze zoutkathedraal te zien zijn?

Over Jan en Wilma

Wij zijn Jan en Wilma van Doleweerd. Ruim dertig jaar geleden werkte God in ons het verlangen om samen dienstbaar te zijn in Zijn Koninkrijk. En dat verlangen is nooit meer verdwenen. Evangelisatie, onderwijs en zorg werden de kernwoorden van ons leven. In januari 2024 zijn we uitgezonden naar Colombia vanuit de PKN Langbroek.

Verhalen

verhaal-colombia-doleweerd
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Een nieuwe lach

verhaal-hoelang-nog1
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Hoe lang nog?

verhaal-geloof-1
Namibië
De kerk in Afrika

Geloof

Foto Misha Filipijnen Bananenboom
Filipijnen
De kerk in Azië

De les van de 'bananenboom'

Headerafbeelding Bordeaux Harriëtte groot
Frankrijk
De kerk in Europa

Van de Buffalo Grill naar een nieuwbouwkerk

Varna gemeente
Bulgarije
De kerk in Europa

Geroepen om te dienen: Missionair werk in Bulgarije

2
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Het leven in Medellín

Header verhaal egypte psalmen
Egypte
De kerk in het Midden-Oosten

Psalmen op Youtube en in Egypte

Headerafbeelding verhaal Jansen Filipijnen
Filipijnen
De kerk in Azië

Bidden voor het paard